Păzea! Roxana Ciuhulescu pilotează supersonicul!

9 octombrie 2012 16:49   Actualitate
Ultima actualizare:

Are 33 de ani şi o sete de adrenalină de nepotolit! A fost pilot la raliu, a condus motoare, garnituri de tren, de metrou, camioane şi elicoptere. Ieri, Roxana Ciuhulescu şi-a mai trecut în palmares o acţiune „eroică": a fost prima femeie civil din România care a pilotat un avion militar MiG-21 LanceR!

Emoţii mari, ieri, pe pista de la baza militară din Feteşti! Roxana Ciuhulescu şi-a văzut, în sfârşit, visul cu ochii. A fost prima femeie civil din România care avut curajul să zboare, ajutată de Gheorghe Stancu, unul dintre cei mai buni piloţi de la noi, cu o aeronavă MiG-21 LanceR.

A fost supusă mai multor teste medicale, inclusiv oftalmologic

A fost instruită de căpitan-comandorul Gheorghe Stancu cum se acţionează scaunul de catapultare şi pe ce butoane nu are voie să pună mâna

În 2001, Roxana a plecat tocmai în Australia cu gândul să urmeze şcoala de aviaţie militară, însă vedeta PRO TV a picat testele, din cauza înălţimii sale, 1,92 m. Acest refuz nu a descumpănit-o.

Recent, ea a depus o cerere la MApN, iar, în câteva zile, a primit un telefon şi i s-au indicat paşii pe care să-i urmeze pentru a ajunge la manşa unui supersonic. Surse din cadrul MApN ne-au declarat că oricine doreşte să zboare cu un astfel de avion trebuie să aibă un motiv bine întemeiat, iar vedeta PRO TV a prezentat în acest sens proiectul pentru emisiunea pe care o realizează, „ProMotor Supersonic".

Roxana Ciuhulescu a decolat, ieri, de pe pista Flotilei 86 Aeriană de la Feteşti, la bordul unui MiG-21 LanceR cu dublă comandă

A primit aprobările necesare, dar nu ar fi putut urca în aeronavă dacă nu trecea testele speciale. Roxana Ciuhulescu a fost la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială "General dr.aviator Victor Anastasiu", unde a fost supusă unor investigaţii medicale amănunţite necesare pentru îmbarcarea la bordul unui avion militar MiG-21 LanceR.

A călărit motorul

A învăţat să conducă tramvaiul

A fost la oftalmologie, a fost învârtită cu giroscaunul ca să se constate dacă ameţeşte uşor, a fost testată în camera hiperbară (cu oxigen pur sau aer îmbunătăţit cu oxigen, la o presiune mai mare decât cea atmosferică). A trecut cu bine aceste teste şi a continuat cu proba de aptitudini.

A mers şi cu metroul 

A condus şi tractorul

S-a urcat la volanul unui camionul

Cum toate testele au fost trecute cu brio, mai rămăsese o singură problemă: înălţimea. Vedeta „ProMotor" a mers la baza militară de la Feteşti şi, în prezenţa unei comisii complexe formate din medici şi ingineri, ea a trecut şi acest ultim test.

„Am fost prima femeie din România care a zburat civil cu aeronava MiG-21 LanceR, în prezent existând o singură femeie pilot de MiG, pe care o cheamă Simona Maierean (27 ani). Eu am fost la manşa a 2-a, iar pilotul care a zburat cu mine este unul dintre cei mai buni din România", a spus Roxana satisfăcută, după ce a condus timp de 30 de minute supersonicul.

Mai multe