Penalizări de 0,2% pentru restanţieri
Românii care nu-şi plătesc la timp întreţinerea la bloc riscă să plătească penalizări pentru întârziere. Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat de Proprietari din România, ne spune când sunt penalizările aplicate corect şi când sunt doar un instrument de abuz.
Conform Legii nr.230 din 2007, art 30, alin 1, lit J, comitetul executiv al asociaţiei de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată.
Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat.
Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari afişate pe lista lunară de plată este de maximum 20 de zile calendaristice.
Pentru proprietarii cu mari probleme sociale se pot stabili, prin aceeaşi decizie a comitetului executiv, măsuri de ajutorare, în sensul scutirii de la plata penalizărilor pe termen scurt, cu angajament scris din partea restanţierului de găsire a unor soluţii de plată a retanţei.
Banii din restanţe, pentru probleme administrative
Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi, pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietaţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Asociaţia poate acţiona în justiţie orice proprietar vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.