Pensia de urmaş, doar pentru cei care nu s-au recăsătorit

26 ianuarie 2010 18:04   Actualitate
Ultima actualizare:

Sunteţi pensionat şi aveţi o problemă? Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii răspund, prin intermediul ziarului, întrebărilor dv. Ne puteţi trimite întrebările dv. la adresa str. Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2.

Vasilica Vladu: Sunt născută în data de 21.03.1947 şi am pensie de urmaş. Din luna ianuarie 2009, am depus actele pentru ajutorul de urmaş, dar nu am primit nici un răspuns.

CNPAS: Potrivit Legii 578/2004 soţul supravieţuitor al unei persoane care, la data decesului, avea calitatea de pensionar beneficiază, la cerere, de un ajutor lunar.

Asta dacă:-este pensionar din sistemul public de pensii şi are cel puţin vârsta standard de pensionare;-nu beneficiază de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public;-nu s-a recăsătorit după decesul soţului;-durata căsătoriei cu soţul care a decedat a fost de cel puţin 10 ani;-are domiciliul pe teritoriul României.

Ştefania Epure: Am 55 de ani şi din anul 1997 sunt pensionată gradul 2 de invaliditate, cu handicap accentuat. Mă pot pensiona mai devreme cu zece ani?

CNPAS: Persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare a vârstelor, astfel:-cu 15 ani, dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav;-cu 10 ani, dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;-cu 10 ani, dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu.

Mai multe