Pericol! Pierdeţi un sfert din pensie

12 iulie 2010 16:25   Actualitate
Ultima actualizare:

„Am muncit 55 de ani. Acum sufăr cu inima şi dau 3 milioane pe lună doar pe pastile. Mănânc pâine înmuiată în lapte. De unde vor să ne mai ia şi impozit?". Tanti Natalia stă pe o bancă în parcul Tei din Bucureşti şi se plânge fiecărui trecător. Poate o aude şi Băsescu.

Bătrânii sunt resemnaţi şi spun că vor trăi cu aer, dacă nu se va plăti şi el. Abia au scăpat de tăierea de 15% din pensii şi au crezut că pot respira uşuraţi.

Dar, de unde. A venit creşterea TVA şi s-au scumpit toate produsele cu până la 8-10%. Acum, altă lovitură. Băsescu a cerut impozitarea tuturor veniturilor, deci şi a pensiilor.

Încă 16% în minus. Guvernul se gândeşte, însă, tot la sugestia preşedintelui, să revină la vechea TVA. „Vom face o analiză în Guvern să vedem datele financiare şi vom vedea ce rezultate avem", a spus ieri ministrul Muncii, Mihail Şeitan, referitor la reducerea TVA la 19%.

Pensionarii însă, o duc din ce în ce mai greu. „Ăştia mari nu se gândesc şi la noi. Suntem bătrâni, am muncit, iar acum luăm pensie câţiva lei pe lună. Din 7 milioane cât iau trebuie să plătesc întreţinere, lumină, să mănânc, să-mi iau medicamente. De unde? Eu ce mai mănânc, dacă-mi vor lua atâţia bani? Vine iarna şi întreţinerea se va scumpi. Preţul la medicamente deja a crescut, de luna asta", ne-a spus tanti Natalia, 85 de ani, fostă asistentă medicală.

Fără 16% din pensii şi cu preţurile crescute chiar şi cu 8%, în urma creşterii TVA, mulţi bătrâni se vor trezi cu veniturile tăiate cu circa un sfert.

Toate acestea s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie 2011, când Guvernul ar putea lua în discuţie modificarea taxelor, a declarat Sulfina Barbu, după întâlnirea membrilor PDL de ieri. Până atunci, bătrânii pot doar spera.

«Ne luaţi pielea de pe noi!»

Mihai Popa, 73 ani:

"Nu ştiu ce o fi în capul lor. Abia am scăpat de tăiere şi acum ne-o impozitează? Au înnebunit de tot. Nu se gândesc şi ei că suntem bătrâni şi că avem nevoie de medicamente, pe care abia le-au scumpit?"

Elena Dumitru, 65 de ani:

"Mai au puţin şi o să ne ia şi pielea de pe noi. Ne-a mai rămas să ne cumpărăm de înmormântare că, în stilul ăsta, vom ajunge direct la groapă. Doar că, nici pentru asta nu mai avem bani."

Nicolae Oprea, 71 de ani:

"La magazin şi în farmacii toate preţurile au crescut. Până şi pâinea şi cartofii, de multe ori singura noastră mâncare, s-au scumpit. Nu ştiu în ce hal vom mai ajunge. Ne este foarte greu şi ne va fi şi mai greu."

Traian Băsescu, preşedintele României:

"Pensiile nu se vor tăia, se vor impozita. Orice venit trebuie impozitat. Creşterea TVA, însă, a fost o greşeală"

Emil Boc, prim-ministru:

"Dacă vom găsi o alternativă la creşterea TVA, se va face. Nu a fost şi nu este o bucurie pentru nimeni majorarea TVA".

Adrian Vasilescu, consilier BNR:

"Reducerea TVA nu înseamnă şi scăderea preţurilor, fiind posibil ca unii comercianţi să nu le micşoreze."

Mai multe