Perioada lucrată în UE nu se trece în cartea de muncă

10 august 2010 14:44   Actualitate
Ultima actualizare:

Sunteţi pensionat şi aveţi o problemă? Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii răspund, prin intermediul ziarului, întrebărilor dv. Ne puteţi trimite întrebările dv. la adresa str. Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2.

Mihaela Ionescu: Am 66 ani şi sunt pensionată pentru limită de vârstă. Lucrez în Spania de doi ani şi jumătate cu contract de muncă. Cum pot acumula anii de vechime?

CNPAS: Ca stat membru al UE, România aplică prevederile regulamentelor comunitare referitoare la coordonarea sistemelor de securitate socială.

Astfel, dacă o persoană a lucrat atât în România cât şi în Spania, va beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proporţional cu perioadele de asigurare socială realizate în cele două sisteme de pensii.

După depunerea cererii la instituţia de asigurari sociale din statul de domiciliu, aceasta va transmite în celălalt stat membru documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie.

După ce instituţiile competente ale celor două state îşi comunică informaţiile necesare, acestea vor admite sau respinge cererea de pensionare.

Drepturile de pensie urmează să fie primite pe teritoriul statului de domiciliu. Perioada lucrată în Spania nu se înscrie în carnetul de muncă, ci se valorifică în Spania, potrivit legislaţiei acestui stat.

Nu se mai fac pensionări anticipate

Mariana Erimia: Sunt născută la data de 10.08.1956 şi vreau să ştiu când îndeplinesc condiţiile pentru pensia anticipată.

CNPAS: Potrivit Legii nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, în intervalul 3 iulie 2010 - 31 decembrie 2010, dispoziţiile Legii nr. 19/2000 privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se mai aplică.

Mai multe