Personalităţi româneşti care au murit în 2011 - FOTO

16 decembrie 2011 7:15   Actualitate
Ultima actualizare:

România s-a întristat când îndrăgita artistă Mălina Olinescu s-a aruncat de la etajul şase al blocului în care locuia şi când Alexandru Pesamosca, părintele pediatriei, a murit.

Alexandru Pesamosca a murit pe 1 septembrie la spitalul Budimex din Capitală. Doctorul a operat mii de copii şi era alintat Tata Pesi. Era cunoscut în România ca "părintele pediatriei".

Alexandru Pesamosca avea 81 de ani. El suferea de insuficienţă cardiacă şi renală. În iunie, medicul a fost supus mai multor investigaţii din cauza unor tulburări cardiace.

Profesorul Pesamosca, care a muncit mulţi ani la spitalul Budimex, nu a avut o casă şi de aproape 30 de ani locuia într-o cameră a spitalului.

La începutul verii, profesorul s-a simţit rău şi a fost internat din cauza unei tulburări cardiace, un prim diagnostic fiind insuficienţă cardiacă şi renală.

Prof.dr. Alexandru Pesamosca (81 de ani), a lucrat ca chirurg pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă "Marie S. Curie" din Bucureşti, şi a practicat meseria timp de 50 de ani.

Considerat de specialişti ca fiind titanul medicinii româneşti, profesorul a realizat peste 50.000 de intervenţii chirurgicale. La împlinirea vârstei de 70 de ani s-a pensionat, ca urmare a deciziei ministrului Sănătăţii.

Trupul neînsufleţit al chirurgului a fost înmormântat în curtea Spitalului "Marie Curie".

Am pierdut doi regizori

Alexandru Tocilescu şi Andrei Blaier au fost înmormântaţi, pe 3 decembrie, la diferenţă de o oră.

Andrei Blaier s-a stins în 1 decembrie, la vârsta de 78 de ani, după o lungă şi grea suferinţă. A fost condus în tăcere pe ultimul drum de zeci de colaboratori printre care: regizorii Sergiu Nicolescu şi Dan Piţa, Gabriela Georgeta Dinică, soţia marelui actor Gheorghe Dinică, regizorul Mircea Bunescu, actorul Ion Dichiseanu, senatorul Radu F. Alexandru, criticul de film Irina Margareta Nistor, dar şi numeroşi tineri, foşti studenţi ai lui.

Numele lui Andrei Blaier a fost scris greşit pe cruce (Fotografii: Lucian Muntean, Dorin Constanda)

Alexandru Tocilescu a decedat la 65 de ani, pe 29 noiembrie, în urma unei supradoze din tratamentul prescris de medici pentru tulburările cardiace de care suferea. El a fost îngropat la cimitirul Bellu Catolic.

Au venit să îl vadă pentru ultima oară numeroase personalităţi: Nae Caranfil, George Ivaşcu, Elvira Deatcu, Dan Grigore şi mulţi alţii

Mălina Olinescu s-a sinucis

Mălina Olinescu şi-a luat adio de la lume în noaptea de 11 spre 12 decembri când s-a aruncat în glol de la balconul apartamentului în care locuia, situat la etajul 6 al unui bloc din zona Gării de Nord.

Se pare că actriţa suferea de depresie, era certată cu iubitul, iar asta a determinat-o să se sinucidă.

Mălina Olinescu s-a născut pe data de 29 ianuarie 1974, la Bucureşti şi a absolvit liceul de filologie Iulia Haşdeu. A început să cânte încă de la vârsta de 5 ani, încurajată fiind de mama sa, cântăreaţa Doina Spătaru.

A fost înmormântată pe 16 decembrie, pe muzica ei, în cimitirul Sf. Vineri, din Capitală, în cadrul unei slujbe pentru sinucigaşi.

Victor Surdu, soţul Angelei Similea, a murit

Deputatul PSD Victor Surdu a murit, pe 7 aprilie, la vila sa din Bucureşti, din cauza cancerului pancreatic de care suferea de mai multă vreme. În vârstă de 64 de ani, el era casatorit de 12 ani cu cântăreaţa Angela Similea.

Surdu a fost îngropat pe 9 aprilie în cimitirul Mănăstirii Samurcăşeşti, din comuna Ciorogârla.

Johnny Răducanu a murit din cauza diabetului

Johnny Răducanu, cel mai cunoscut muzician de jazz din România, s-a stins din viaţă pe 19 septembrie. Anunţul a fost făcut pe contul de Facebook al Teatrului Naţional Bucureşti.

"A murit muzicianul Johnny Răducanu ! Dumnezeu să îl odihnească! La Teatrul Naţional îi incânta pe spectatori cu muzica sa în spectacolul "Dialoguri si fantezii in jazz" avându-l ca partener pe Ion Caramitru!", a fost mesajul postat pe site-ul Teatrului Naţional.

Artistul, în vârsta 79 de ani, a decedat în urma unui stop cardio-respirator. Chiar dacă îl supăra un diabet "urât" şi mergea greu, el continuat să aibă concerte până în ultima clipă.

Elodia a fost declarată moartă în 2011

După patru ani de la dispariţie, Elodia Ghinescu a fost declarată moartă oficial de către magistraţii judecătoriei din Braşov.

"S-a stabilit ca dată a morţii 30 august 2007, data dispariţiei, dar şi data când Cioacă a declarat că a văzut-o ultima oară în viaţă. Vom depune sentinţa şi certificatul de deces la dosarul de omor deosebit de grav, iar în acel moment eu cred că domnul Cristian Cioacă va fi trimis în judecată. S-a ajuns la încadrarea de omor deosebit de grav deoarece se presupune că domnul Cristian Cioacă a tranşat cadavrul Elodiei. În funcţie de rezultatul cercetărilor, încadrarea juridică poate fi schimbată", a spus Crina Radu, avocata familiei Ghinescu.

Părinţii Elodiei sunt convinşi că Cioacă a omorât-o pe Elodia, însă, până la finalul anului 2011 el nu a putut fi cercetat în acest sens, fiindcă avocata nu fusese declarată moartă.

Elodia a fost văzută ultima oară în viaţă pe 29 august, 2007. Câteva zile mai târziu, soţul ei, Cristian Coacă, a anunţat dispariţia ei la poliţie.

Cristian Paţurcă, autorul „Imnului golanilor",a murit la vârsta de 45 de ani

Cristian Paţurcă a încetat din viaţă la începutul anului 2011, după o lungă suferinţă provocată de tuberculoză. Cantautorul a fost cunoscut, pe lângă volumele pe care le-a publicat, pentru piesa-emblemă din Piaţa Universităţii numită "Imnul Golanilor". Una dintre dorinţele sale, exprimate de nenumărate ori în timpul vieţii, a fost aceea că, atunci când va muri, să fie incinerat, iar cenuşa să fie împrăştiată în Piaţa Universităţii. Această ultimă dorinţă i s-a îndeplinit două zile mai târziu, când a trecut la cele veşnice exact în locul în care a complus melodia lui de suflet.

Ascultă aici "Imnul golanilor", melodia celebră a regretatului artist

Mai multe