Peştii din Herăstrău au murit «fierţi»
Nu intraţi în panică! Peştii de pe Lacul Herăstrău nu au murit intoxicaţi cu insecticid pentru ţânţari. Specialiştii de la mediu spun că aceştia s-au sufocat, din cauza lipsei de oxigen.
A doua zi după ce ziarul Click! a publicat masacrul de pe lacul lui Mitică Dragomir, acolo unde zeci de peşti zăceau cu burţile-n sus, angajaţii de la Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement (ALPAB) au ieşit pe teren să constate situaţia.
Au dat o tură cu şalupa, au analizat apa, dar şi caraşii, fitofagii şi plăticile care şi-au dat duhul.
„Au murit din cauze naturale. Nu au avut oxigen. Apa este foarte caldă, iar debitul scăzut. Spre exemplu, săptămâna trecută apa a avut 30 de grade Celsius, iar debitul a coborât de la 5 metri cubi pe secundă la 2 metri cubi pe secundă", ne-a spus Octavian Rădulescu, şeful serviciului de mediu de la ALPAB.
În plus, colegul său care se ocupă de exploatarea lacurilor a ţinut să precizeze că Herăstrăul este un lac de agrement şi nu unul de piscicultură.
„Lacul trebuie aerat şi primenit tot timpul, iar noi nu putem asigura condiţiile necesare peştilor. Îl aerăm în funcţie de debit şi nu ori de câte ori au nevoie peştii. Nu ştim nici măcar câţi sunt aici", a precizat Ion Ene, subinginer la serviciul de exploatare a lacurilor.
Mitică Dragomir deţine luciul de apă din Herăstrău. El i-a acuzat pe cei care fac dezinsecţia în parc că i-au otrăvit peştii cu insecticid de ţânţari.
Apa nu este poluată
Pentru a-şi întări declaraţiile, specialiştii ne-au arătat ultimul buletin de analize a apei din lac, făcut în luna iunie „Herăstrăul se află într-o clasă moderată. Se încadrează, din punct de vedere fizico-chimic, biologic şi microbiologic în limitele maxime date de lege. Nu conţine metale grele, iar PH-ul este bun", se arată în buletin.