Plan nebunesc pentru Cernobîl: ce visează ucrainienii să construiască în zona interzisă

11 mai 2017 10:07   Actualitate
Ultima actualizare:

Efectele exploziei de la Cernobîl sunt resimțite și în zilele noastre. Zona este încă radioactivă, dar asta nu îi oprește pe ucrainieni să viseze la un proiect grandios. 

Autoritățile vor să transforme zona într-o fermă solară și să o acopere cu panouri care să genereze electricitate, potrivit Business Insider. Planul a fost anunțat la jumătatea anului trecut de către ministrul mediului ucrainian Ostap Semerak.

El speră ca, după instalarea tuturor panourilor, energia generată din zona interzisă a Cernobîlului să se ridice la 1GW. Pentru a face asta, statul are nevoie să atragă investitori care să fie dispuși sa contribuie cu până la 1,1 miliarde de dolari.

O companie germană este prima care s-a alăturat acestui efort, făcând o investiție de 1,1 milioane de dolari și plănuind să instaleze panouri solare care să genereze 1,5MW. Instalarea panourilor ar trebui să fie gata până la finalul lunii mai.

Acum, Semerak este mai optimist și crede că, în timp, pe măsură ce mai mulți investitori se vor implica în proiect, energia electrică generată de panourile solare instalate în Cernobîl ar putea ajunge la valoarea de 2,5GW. Asta ar însemna jumătate din energia generată de centrala nucleară care a explodat acum 31 de ani. 

În acest fel, Ucraina și-ar reduce dependența față de Rusia, una dintre cele mai mari priorități ale guvernului ucrainian. 

Provocarea este enormă. Muncitorii nu pot sta foarte mult în zona cu radiații, deci vor fi nevoiți să lucreze în schimburi scurte. Va fi nevoie de foarte mulți angajați, iar costurile ar fi mai mari decât la o lucrare obișnuită. 

Totul pare să merite, însă. Ostap Semerak spune că alte 50 de companii s-au declarat interesate să dezvolte acest proiect. Investitorii vor avea multe beneficii: costul de închiriere a terenului din zonă a scăzut cu 85% și există o infrastructură bună pentru transportul de curent electric.

Mai multe