Plăteşti mai puţin la creditele auto în lei!

16 noiembrie 2009 15:41   Actualitate
Ultima actualizare:

Ratele dobânzilor în lei au înregistrat scăderi, în cursul lunii octombrie 2009, pentru toate tipurile de credite pentru populaţie. Cel mai rapid au scăzut dobânzile de la ofertele de credite auto, atât la lei cât şi la euro.

Creditele auto în lei: dobândă de 15,7%

Creditele auto au beneficiat cel mai mult, luna trecută, de tendinţa de scădere a dobânzilor. La împrumuturile auto în lei, rata dobânzii s-a redus, în medie, de la 17,1% la 15,7% (-1,4 puncte procentuale), iar la cele în euro -  de la 11,5% la 10,8% (-0,7 pp).

La un credit de 10.000 euro pe 5 ani, dobânda anuală efectivă se situează la 9%. MKB Romexterra, ATE Bank şi CEC Bank sunt printre băncile care oferă cele mai ieftine împrumuturi, conform motorul de comparaţii credite auto Conso.ro.

Credite de nevoi personale în lei: reduceri ample

Dobânzile şi-au accelerat declinul şi la creditele de nevoi personale în lei. După ce în septembrie 2009, rata medie a dobânzii se diminua cu 0,4 (pp) (până la 17,8%), luna trecută, dobânzile s-au diminuat cu încă 0,7 pp, ajungând la 17,1%.

Cardurile de credit au urmat tendinţa pieţei, iar rata medie a dobânzii la oferte a scăzut de la 24,7% în septembrie 2009 la 24,2% în octombrie 2009 (-0,5 puncte procentuale). 

Credite imobiliare: dobânzile scad mai lent

Costul creditelor imobiliare a continuat să scadă, însă cu o intensitate mai redusă. Rata medie a dobânzii a scăzut cu 0,3 pp la ofertele de credite în lei (de la 14,6% la 14,3%) şi cu 0,2 pp la ofertele de credite în euro (de la 8,6% la 8,4%).

Dobânda medie la ofertele de creditele de nevoi personale cu ipotecă a scăzut cu 0,4 pp, atât la lei cât şi la euro. Dacă în cazul creditelor în lei, are loc o calmare a tendinţei de scădere, la împrumuturile în euro se observă o intensificare a ritmului de scădere a dobânzilor.

Depozite: dobânzile au ajuns aproape de destinaţie 

Scăderea dobânzilor la depozite a continuat şi în luna octombrie, însă reducerile au devenit aproape nesemnificative. Pentru majoritatea scadenţelor, rata medie a dobânzii a coborât doar cu 0,1 pp.

Acest lucru poate fi un semnal că scăderile accentuate din ultimele luni şi-au epuizat forţele, iar ratele dobânzilor s-au aliniat în sfârşit la noile valori de echilibru.

Cel mai mult au scăzut dobânzile la depozitele în lei pe 3 luni, de la 9% la 8,8% (-0,2 pp). În schimb, dobânda la depozitele în lei pe 1 lună a crescut uşor (de la 8,6% la 8,7%).

Mai multe informaţii despre bănci şi alte instituţii financiare găsiţi pe Conso.ro.

Mai multe