Poftiţi la fructe şi legume de toamnă!
Pieţele şi supermarketurile sunt pline cu legume şi fructe de toamnă, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele.
Este suficient să dai o raită prin piaţă şi te convingi.
Acum este sezonul dulceţurilor de gutui, al gemului de prune, al murăturilor dar şi al plăcintei cu bostan şi scorţişoară.
Nu-i aşa că-ţi lasă gura apă? Uite cu câte bunătăţi sunt pline tarabele!
Mere roşii 2- 3 lei kg
Alegi mere sănătoase, nevătămate şi fără viermi. Le păstrezi toată iarna în oale mari de pământ peste care torni, până le acoperă, nisip uscat şi curat. Vasele le ţii într-un loc uscat şi aerisit .
Varză albă 1 -1,5 lei kg
Păstrarea verzei târzii peste iarnă se poate face în beci.
Căpăţânile destinate păstrării se curăţă de frunzele exterioare şi se elimină şi rădăcina cu o parte din cocean. Dacă le ţinem pe raft, în 2-5 rânduri, varza se ţine toată iarna.
Praz 2,5 - 3 lei kg
Se poate păstra peste iarnă în pivniţe, prin îngroparea rădăcinilor şi o parte din tulpină în nisip.
Prazul poate fi păstrat şi în magazii sau în curte acoperit cu pământ.
Pere 4 lei - 4,5 kg
Perele se păstrază peste iarnă în paie sau fân.
Acest fruct zemos mai poate fi păstrat pe rafturile superioare ale cămării, învelite în hârtie.
Conopidă 3 - 4 lei bucata
Se aleg conopide bine dezvoltate, îndesate, neatinse de dăunători.
Nu se rup frunzele exterioare ci cu ele se înveleşte conopida deasupra, după care se leagă. Se păstrează în camere răcoroase, agăţate pe rafturi.
Struguri 4,5 -5 lei kg
Strugurii se păstrează bine, dacă îi tai cu un pic de lăstar pe care au crescut.
Capetele lăstarului le dai cu ceară sau le înfigi în câte un cartof.
Strugurii vor fi păstraţi sus în cămară pe nişte bare de lemn.
Gogoşari 2,5 - 3 lei kg
Se spală bine, se curăţă gogoşarii de sâmburi, se lasă la scurs, se taie bucăţi mici, se pun în pungi de plastic şi se congelează. Se pot consuma toată iarna.
Prune 5,5 - 6,5 lei kg
Prunele se spală, se scurg şi se scot sâmburii.
Porţionaţi-le în pungi de plastic sau cutii de plastic cu capac, închise ermetic.
Etichetaţi ambalajul şi daţi la congelator, unde se pot păstra până la 12 luni. Cu ele se pot face tarte delicioase peste iarnă.
Gutui 4 - 5 lei kg
Gutuile au marele avantaj că pot rezista mult timp fără a fi ţinute în frigider.
Dacă doriţi, le puteţi înveli în plastic şi le puteţi păstra la rece chiar şi trei luni.
Dovleac 2 -3 lei kg
Poate fi folosit peste iarnă la plăcinte cu scorţişoară sau la supe pentru copii.
Dovleacul se congelează foarte uşor, bucăţi sau ras, fără a‑şi pierde din calităţile nutritive.