Premieră medicală! I-au pus craniul în stomac ca să-i salveze viața

13 ianuarie 2015 15:41   Actualitate
Ultima actualizare:

Un băiețel de 9 ani din Marea Britanie a fost suspus unei intervenții chirurgicale ieșite din comun pentru a putea supraviețui.

Jahfari Martin se afla pe bicicletă și se grăbea să ajungă la ajungă la un meci de fotbal, însă o mașină l-a lovit cu putere din spate și l-a propulsat 5 metri în aer, lăsându-l inconștient pe asfalt.

În urma impactului, băiețelul a fost la un pas să-și piardă viața, căci presiunea din capul lui a crescut foarte mult din cauza inflamării creierului. Medicii l-au băgat în comă pentru a-i ajuta creierul să se relaxeze și au încercat să-i dreneze surplusul de lichid, dar ultima procedură nu a avut efectul scontat.

"În aceste situații nu mai ai ce să faci decât să înlături o porțiune mare din craniu", a explicat Aabir Chakraborty, neurochirurg pediatru.

Așa că medici i-au tăiat o porțiune din craniu de dimensiunea unei palme de adult, de la nivelul frunții și au introdus-o în abdomenul  copilului, printr-o incizie, pentru a o păstra într-un mediu steril. Craniul a stat în burta lui Jahfari timp de 18 zile, apoi după ce creierul lui s-a dezumflat, a fost operat din nou și i s-a reatașat porțiunea lipsă din cap.

"Era ca o piatră în burta mea", a povestit băiețelul.

Trei zile mai târziu, Jahfari Martin a fost externat, însă un an de zile nu are voie să joace fotbal, spre marea lui dezamăgire.

Mai multe