Prima rachetă spaţială românească, lansată de deasupra Mării Negre

13 noiembrie 2009 4:19   Actualitate
Ultima actualizare:

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) lansează vineri de deasupra Mării Negre prima rachetă spaţială - denumită Helen, care reprezintă "repetiţia finală" pentru o competiţie astronautică, al cărei premiu este de 30 milioane de dolari, iniţiată de corporaţia Google.

Competiţia americană de astronautică - denumită Google Lunar X Prize - a fost lansată în anul 2007 şi vizează lansarea unei rachete care să trimită pe Lună un robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară 500 de metri şi să transmită imagini foto şi video.

Helen este o rachetă spaţială realizată în trei trepte, capabilă să atingă, în zbor suborbital, spaţiul cosmic. În timpul competiţiei Google Lunar X Prize, aceasta va ajunge pe Lună în trei zile, iar în timpul exerciţiului din Marea Neagră va ajunge în spaţiu în două ore.

Marina Militară va transporta în largul Mării Negre ansamblul de lansare - format din racheta Helen şi balonul purtător - precum şi echipa ARCA. La această fază a operaţiunii vor participa două nave militare de mari dimensiuni şi trei ambarcaţiuni uşoare.

Echipamentul va fi descărcat de pe nave pe suprafaţa mării, acolo unde va începe umflarea balonului şi alimentarea treptelor rachetei cu combustibil ecologic, compus din apă oxigenată în concentraţie de 70%. Întregul ansamblu are o greutate de lansare de peste 2.000 de kilograme.

Pe parcursul desfăşurării operaţiunilor de lansare, traficul aerian din zonă va fi întrerupt, lucru realizat de ROMATSA şi Aviaţia Militară. Această măsură este necesară pentru desfăşurarea în condiţii de deplină siguranţă a lansării.

De asemenea, în stratosferă, motorul primei trepte va fi iniţiat şi va accelera racheta la o viteză supersonică. După terminarea combustibilului primei trepte, automatul de bord va declanşa pornirea celei de a doua trepte, urmată de treapta a treia, aceasta din urmă fiind cea care transportă sarcina utilă, formată din capsula presurizată European Lunar Lander (ELL).

Capsula transportă echipamente de urmărire şi telemetrie prin radio şi satelit, camere de luat vederi, etc. Ea va fi scoasă în spaţiu de treapta a treia, urmând apoi procedura de reintrare în atmosfera terestră şi de aterizare în Marea Neagră, prin paraşutare.

În acest timp, balonul purtător va începe procedura de coborâre. Toate elementele sistemului vor fi urmărite prin telemetrie radio şi prin sateliţi de telecomunicaţie.

Racheta Helen a fost proiectată şi construită de ARCA folosind fonduri exclusiv private, obţinute din sponsorizări şi donaţii. Statul român nu a participat financiar la realizarea acestui proiect sau la operaţiunile de lansare. Fiind un proiect privat, ARCA nu a dezvăluit valoarea sa.

ARCA este o organizaţie neguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale, care a participat, începând cu anul 2002, la cea mai prestigioasă competiţie de astronautică, Ansari X Prize, în cadrul căreia este unul dintre competitorii importanţi.

ARCA a dezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE.

Operaţiunea de lansare, extrem de complexă şi fără precedent pentru România, va fi efectuată de ARCA, sprijinită de Marina Militară, ROMATSA şi Aviaţia Militară, notează Agerpres.

Mai multe