Producătorii autohtoni şi-au mutat tarabele peste graniţă, în Ungaria
Arădenii au profitat din plin de maratonul culinar al ungurilor pentru a-şi promova delicatesele gastronomice. Sub privirile a sute de pofticioşi veniţi de prin mai toată Europa, dar şi de peste ocean, salamul de Nădlac şi-a dat mâna cu cârnaţul unguresc sau cu salamul Csabai.
"Din compoziţia salamului de Nădlac nu trebuie să lipsească usturoiul, muştarul, piperul, chimionul, sarea şi zahărul, dar mai ales elementul de bază, boiaua roşie de casă. În cele patru până la şase luni de maturizare a salamului, acesta îşi pierde circa 40 la sută din cantitate, iar afumatul se face natural, cu rumeguş de prun, dud sau fag”, a spus Mircea Neamţ, cel mai cunoscut producător de salam de Nădlac.
Potrivit organizatorilor festivalului, cea mai mare pondere a turiştilor a fost reprezentată de compatrioţii noştri.
"Anual, circa o sută de mii de turişti vin să viziteze festivalul. La fiecare ediţie, 80 la sută din turiştii străini sunt din România, ceea ce înseamnă că aproximativ 10.000 sunt români”, a spus Hegely Sandor, directorul festivalului.