Profesorii se pensionează la sfârşitul anului şcolar

20 octombrie 2009 13:21   Actualitate
Ultima actualizare:

Vasile Minea. Sunt născut pe data de 01.02.1946, sunt profesor şi vă rog să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:

Când îndeplinesc condiţiile de pensionare pentru limită de vârsta şi stagiul complet de cotizare?

Dacă cererea de pensionare depusă la Inspectoratul Şcolar Judeţean poate fi retrasă/revocata şi ce efect juridic are aceasta?

Dacă sunt îndeplinite condiţiile de mai sus, voi primi două salarii odată cu ieşirea la pensie?

CNPAS: Faţă de data naşterii, puteţi beneficia de pensie pentru limită de vârstă în octombrie 2009, la împlinirea vârstei standard de pensionare de 63 de ani şi 8 luni. Stagiul complet de cotizare este de 32 de ani şi 4 luni.

Potrivit art.127 din Legea nr.128/1997 privind statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare, personalul didactic poate fi pensionat numai la data încheierii anului şcolar sau universitar.

Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic se poate face şi în timpul anului şcolar sau universitar, cu aprobarea inspectoratului şcolar, respectiv a senatului universitar.

Cadrele didactice pensionate pot desfăşura activităţi didactice, salarizate prin cumul sau prin plata cu ora, după împlinirea vârstei de pensionare. Cererea de pensionare se depune, împreună cu documentele necesare, la casa teritorială de pensii de domiciliu.

Referitor la cea de a treia întrebare, instituţia noastră nu este abilitată să formuleze răspuns. Vă rugăm să vă adresaţi unităţii de învăţământ şi/sau inspectoratului şcolar.

Adrian Liviu Nestor: Sunt pensionat medical definitive şi am un stagiu de cotizare de 42 ani şi 16 zile din care 11 ani  7 luni si 13 zile în grupa a II-a de muncă. Vă rog să-mi spuneţi dacă am dreptul la mărirea pensiei datorată lucrului în grupa a II-a şi când se va îndeplini acest lucru?

CNPAS: Întrucat drepturile de pensie de invaliditate au fost deschise în anul 2007, conform OUG nr. 100/2008, etapa de  recalculare a drepturilor dv. de pensie va fi în luna octombrie 2009.

Pensiile, indexate cu 50% din salariul mediu

Pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului mediu pe economie, conform proiectului Legii sistemului unitar de pensii, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Mihai Şeitan, la dezbaterea publică pe tema proiectului de act normativ.

"În cadrul discuţiilor pe care autorităţile române le-au avut cu Banca Mondială (BM), reprezentanţii băncii au propus, iniţial, ca pensiile să fie majorate doar cu rata inflaţiei, însă, a acceptat varianta autorităţilor române, aceea potrivit căreia pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului mediu pe economie", a declarat Mihai Şeitan.

De asemenea, acesta a adăugat că experţii BM au mai solicitat ca egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani să fie realizată mai devreme de anul 2030, aşa cum prevede actualul proiect.

Parlamentarii rămân fără pensiile «babane»

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat, luni, că speră ca în două săptămâni să fie aprobată iniţiativa legislativă pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

"Noi spunem că în maximum două săptămâni acest articol (care reglementează pensiile speciale, n.r.) poate fi abrogat, chiar şi mai repede. Trebuie convocate Camerele reunite, de votat această modificare prin abrogarea articolului pur şi simplu, în condiţiile date se revine la situaţia iniţială, în care parlamentarii au aceleaşi condiţii de pensionare ca toţi cetăţenii României", a spus Duvăz. Potrivit premierului în exerciţiu, Emil Boc, pensiile deputaţilor şi senatorilor ajung chiar şi la 8.000 de lei.

Mai multe