Profită din plin de ultimele legume de toamnă!

19 noiembrie 2010 15:15   Actualitate
Ultima actualizare:

Luna noiembrie aduce şi ultimele legume de toamnă. Acum e momentul să-ţi umpli cămara cu provizii pentru sezonul rece. Uite care sunt legumele lunii noiembrie şi cum să le depozitezi.

Varza se depozitează în balcon

Varza este o legumă care rezistă foarte bine la temperaturi scăzute. De aceea, poţi cumpăra varză în cantităţi mai mari şi o poţi depozita chiar în balcon, într-un loc uscat şi răcoros. Varza nu se alterează foarte repede, astfel, o poţi depozita câteva săptămâni fără riscul de a se strica.

Nu cumpăra sfeclă lovită

Sfecla roşie se consumă, de obicei, în salate, iar medicii o recomandă pentru consumul zilnic în stare proaspătă sau sub formă de suc. Când cumperi sfeclă, asigură-te că nu prezintă pete de culoare închisă, nu este lovită sau zgâriată.

Altfel, se va altera rapid şi le va afecta şi pe cele din jurul său. După ce ai cumpărat sfeclă roşie de la piaţă, depoziteaz-o într-un loc uscat, răcoros şi întunecos. Cel mai indicat este să o pui în frigider.

Păstârnacul se păstrează la rece

Păstârnacul se consumă proaspăt sau în piureuri, supe şi ciorbe. Acesta se păstrează în frigider sau se aşază în cutii cu pământ sau nisip, la temperaturi scăzute. Păstârnacul este una dintre cele mai cunoscute legume care apar în luna noiembrie.

Ţelina rezistă proaspătă 7 zile

Ţelina se foloseşte în piureuri, supe şi salate. Se depozitează într-un loc întunecos şi răcoros. Este recomandat să fie ţinută ori în frigider, ori în balcon, dacă acesta nu este închis. Ţelina rezistă în stare proaspătă aproximativ 7 zile, după care se va veşteji şi înmuia.

Hreanul se ţine într-un loc întunecat

Hreanul este folosit pentru aromarea sau condimentarea unor mâncăruri gătite sau salate, iar în această perioadă îl găseşti la toate tarabele din piaţă. Hreanul nu poate lipsi de pe lista legumelor de noiembrie.

Această legumă energizează, te fereşte de răceală şi ajută la circulaţia sângelui. Hreanul se depozitează în frigider, într-un loc uscat şi întunecos. Fiind o rădăcinoasă, se păstrează proaspăt mai mult timp.

Ciupercile, în locul produselor din carne

Ciupercile sunt suculente, aromate şi pline de vitamine. De asemenea, reprezintă o alternativă perfectă în regimurile vegetariene înlocuind cu succes proteinele.

Dovleacul, pentru plăcinte

Dovleacul poate fi folosit la diferite mâncăruri şi dulciuri de casă: supe, sucuri, piureuri, tarte, plăcinte sau prăjituri. În această perioadă, dovleacul nu trebuie să-ţi lipsească din meniu!

Cum se prepară varza murată

Se aleg verze cu frunza subţire şi se depozitează o săptămână într-un loc răcoros şi întunecat. Apoi, se curată verzele de frunze veştejite şi cotor şi se îndeasă în butoi, cât mai compact.

Tot în butoi punem hrean, mărar uscat, boabe de porumb şi o gutuie tăiată. Deasupra verzelor se aşază câteva scândurele care să le ţină sub saramură. Apoi se pregăteşte saramura: la 1 l de apă se pun 50 gr de sare. Se ţine butoiul într-un loc cald până când începe fermentaţia. Apoi, se dă la rece şi se vântură periodic.

«Legumele îţi protejează organismul împotriva răcelii»Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

În acest sezon, sistemul imunitar trebuie fortificat prin consumul de fructe şi legume, pentru a preîntâmpina apariţia unor boli specifice iernii. 

Astfel, sfecla poate fi  consumată atât crudă în salate cât şi coaptă. Este recomandată în mod special pentru cei anemici. Dovleacul este bogat în carotenoizi şi alţi nutrienţi valoroşi care protejează ficatul, stomacul, vezicula biliară şi prostata.

Ţelina este extrem de benefică pentru buna funcţionare a ficatului, care este uzina de detoxifiere principală a organismului. Asadar, cel mai important lucru de reţinut este că în anotimpul rece trebuie să intrăm cu o zestre cât mai mare de vitamine, minerale, antioxidanti şi alţi fitonutrienţi pentru a face faţă alimentelor grele şi toxice din timpul iernii.

Mai multe