Progrese în medicină: Energie solară din spumă de meduze
Potrivit CNN, cercetătorii folosesc proteina verde fluorescentă obţinută prin lichefierea meduzei strălucitoare Aequorea Victoria, des întâlnită în largul coastelor de vest ale Americii de Nord, pentru a crea „celule de combustibil" în miniatură, scrie Adevărul.
Acestea ar putea fi folosite pentru alimentarea unor nanodispozitive microscopice care ar putea funcţiona independent în interiorul corpului uman ajutându-ne să „luptăm", de exemplu, cu tumorile.
Nanotehnologia pare să fie viitorul medicinei, dar este încă în fază incipientă. Totuşi, soluţia pare să fie dată de noua descoperire.
Profesorul Zackary Chiragwandi de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia a declarat că a dezvoltat această metodă de generare de energie la nanonivel prin administrarea unei picături de proteină verde fluorescentă de la meduze pe electrozi de aluminiu şi prin expunerea lor la lumină ultravioletă.
Meduzele nu sunt însă în pericol, pentru că metodele ştiinţifice moderne le permit cercetătorilor să creeze propriile proteine verzi fluorescente cu ajutorul bacteriilor.