Proteste masive în Belarus, de mai bine de o săptămână de la victoria lui Aleksandr Lukaşenko: «Jos tiranul!»

18 august 2020 20:02   Actualitate
Ultima actualizare:

Belarusul fierbe de mai bine de o săptămână încoace! După publicarea rezultatelor alegerilor din 9 august, când Comisia Electorală Centrală a anunţat că Aleksandr Lukaşenko a obţinut 80,23% din voturi şi reprezentanta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, doar 9,9%, poporul belarus a luat foc.

Au apărut imagini cu preşedinţi de circumscripţii electorale care înlocuiau voturile exprimate şi Svetlana Tihanovskaia a părăsit ţara plecând în Lituania. Marţi, 11 august, Uniunea Europeană a avertizat că ”scrutinul din Belarus nu a fost nici liber, nici echitabil”.

Între timp, în capitala Minsk au loc ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi, un tânăr e ucis după ce a fost călcat de un camion şi sute de persoane sunt rănite. Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, îi sfidează pe manifestanţi şi susţine că protestele sunt orchestrate din umbră de Rusia, Polonia şi Cehia.

Sunt arestaţi 3.000 de susţinători ai Opoziţiei, însă protestele de stradă continuă şi manifestanţii cer ajutorul Uniunii Europene. Lukaşenko sfidează milioanele de manifestanţi, iar Svetlana Tihanovskaia, care declară din exil că a câştigat alegerile cu 60-70%, anunţă că este pregătită să devină liderul ţării. Răspunsul lui Lukaşenko este prompt: ”trebuie să mă ucideţi pentru a lua puterea”. Marţi, a avut loc prima schimbare de discurs al acestuia din urmă.

”Nu sunt un sfânt!”, şi-a început el discursul după ce a fost huiduit la Uzina de Automobile din Minsk. Lukaşenko ar fi dispus să îşi transfere prerogativele după adoptarea unei noi Constituţii în cadrul unui referendum. Şi după schimbarea Constituţiei este de acord cu organizarea de noi alegeri prezidenţiale.

Lidera Opoziţiei, gata să preia puterea

Svetlana Tihanovskaia, 37 de ani, este profesoară de engleză şi este măritată cu activistul Serghei Tihanovski (42 de ani). Ea a intrat în cursa prezidenţială după ce soţului ei i-a fost respinsă candidatura. Aceasta se bucură de simpatia belaruşilor pentru că a avut un discurs extrem de acid şi virulent împotriva lui Aleksandr Lukaşenko (65 de ani).

Vladimir Putin îl susţine pe Lukaşenko

Lukaşenko l-a contactat în urmă cu trei zile pe omologul său Vladimir Putin, care l-a asigurat de prietenia şi susţinerea sa. Liderul de la Kremlin a dat asigurări că ”situaţia din belarus se va rezolva curând”. În urma discuţiei 32 de ruşi deţinuţi în Belarus au fost repatriaţi. De partea cealaltă, Polonia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia şi Danemarca cer pedepsirea oficialilor din Belarus care se fac responsabili de represalii împotriva opozanţilor.

Mai multe