PSD nu a votat reluarea voturilor pentru Legea Pensiilor
Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, a povestit, la emisiunea Naşul de la B1TV, că atunci când Opoziţia şi-a exprimat nemulţumirea faţă de desfăşurarea votului, ea a mers în Biroul Permanent şi i-a întrebat de ce nu contestă în Cameră.
"Adică să întrebăm Plenul dacă e de acord cu acea contestaţie şi dacă da, se reia votul. S-a votat. Ştiţi câte voturi au fost pentru reluarea votului? 33! Majoritatea covârşitoare a spus că votul este corect. Au fost 8 abţineri, 158 împotrivă şi 33 pentru", a declarat Roberta Anastase. Conform listei publicată pe site-ul Camerei, majoritatea celor de la PSD+PC nu a votat. Dintre cei nouă deputaţi prezenţi, şapte nu au votat. Poţi consulta AICI lista cu deputaţii care şi-au exprimat opţiunea de vot.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a ţinut să lămurească şi "minciunile" vehiculate în presă de PSD legate de Legea Pensiilor. "PSD a spus că prin această lege a crescut vârsta de pensionare. Până în 2015, nu se întâmplă absolut nicio creştere. Din 2015 şi până în 2030, va creşte vârsta de pensionare cu câte trei luni pe an", a precizat Roberta Anastase.
Ea a prezentat dovada că PSD a cerut 127 de milioane de lei pentru a trece Legea pensiilor. Potrivit acesteia, PSD a făcut solicitarea pe 15 septembrie, iar "pentru a concretiza au trimis pe 17 septembrie, la ora 9.44 dimineaţa, (la două zile de la votul pe Legea pensiilor, n.r) un mail în care "erau prezentate mulţumiri pentru ajutor şi înţelegere".
Ea a criticat opţiunea celor de la PSD de a părăsi sala chiar înainte de exprimarea votului. "Ei au ieşit la TV şi au spus că se bat pentru punctul de pensie de 45%. Mie mi s-a părut ciudat când i-am văzut că ies înainte de cel mai important vot. Ei nu s-au bătut, au fugit de pe câmpul de bătălie. E crunt cum merg ei la TV şi susţin că se bat pentru pensionari, când ei nici nu rămân în sală şi mai cer şi bani. Au fost atât de şocaţi că noi am ieşit şi le-am spus oamenilor adevărul. Nu există probă mai bună decât feţele lor şi declaraţiile ulterioare ale domnului Ponta care era total incoerent şi ţipa la o emisiune la moderator. Deci se vedea panica. Ponta a încercat să se detaşeze, să spună că el nu a ştiut nimic de treaba asta. Atunci, de ce a plecat din sală?", se întreabă Preşedintele Camerei Deputaţilor.
La această nedumerire a ţinut să răspundă Adrian Năstase, la Realitatea TV. El a condamnat anormalitatea în care s-a desfăşurat dezbaterea legii pensiilor, amintind de raportul distribuit în aceeaşi zi, şi nu cu trei zile înainte aşa cum este normal. "Când am văzut că pe chestiunile importante am pierdut (vârsta de pensionare, pensiile ocupaţionale), am spus că stăm ca nişte papagali şi nu are rost să legitimăm, prin participarea noastră, dezbaterea unei legi de acest gen. Dacă ar fi existat un anumit interes din partea celor de la putere, de a cumpăra atiutudinea noastră, noi am fi trebuit să stăm în sală, să votăm, să validăm voturile de acolo. În mod evident, lucrul ăsta nu s-a întâmplat. Prin plecarea noastră am protestat faţă de derularea dezbaterii, de atitudinea incalificabilă din timpul procedurii", a spus Năstase.