Putin, un bolnav care visează să refacă URSS

29 august 2014 22:34   Actualitate
Ultima actualizare:

„Ajutaţi Ucraina, că pierde războiul!”. Acesta a fost mesajul discursului ţinut azi de Traian Băsescu în faţa ambasadorilor la Palatul Cotroceni.

Cel mai puternic om din România a anunţat că evenimentele din ultimele două săptămâni de pe frontul din estul Ucrainei dovedesc că Rusia se implică mult mai activ de partea separatiştilor, care erau până acum în dificultate.

„Dacă statele UE şi NATO nu vor trece rapid la înarmarea armatei ucrainene, continuarea luptelor riscă să se transforme într-un măcel. Armata ucraineană s-a săturat de câte căşti şi arme neletale a primit. La summitul NATO de la Cardiff, de zilele viitoare, voi susţine adoptarea de noi sancţiuni financiare, în sectoarele energetic şi militar pentru că cele adoptate până acum s-au dovedit ineficiente”, a anunţat Băsescu. Preşedintele României a recunoscut că situaţia din Ucraina nu reprezintă un pericol pentru România dar a cerut o prezenţă militară mult mai puternică a NATO în Marea Neagră şi găsirea unor soluţii urgente pentru ajutorarea cu orice preţ a Ucrainei din punct de vedere militar. „Navele pot descuraja ideile unui bolnav care crede că poate reface zonele de influenţă ale URSS”, a afirmat Băsescu.

Pentru cei care încă se îndoiesc de intenţiile Rusiei, iată cum vedea vineri acest război Vladimir Putin: „Atacurile armatei ucrainene în estul ţării sunt comparabile cu asediul naziştilor asupra Leningradului”.

Separatiştii au preluat iniţiativa

Pe teren, în estul Ucrainei, cele mai puternice lupte armate se dau în zona oraşului Lugansk, controlat de proruşi, dar înconjurat de armata ucraineană, în zona vestică a oraşului Doneţk dar şi în zona oraşului Novoazovsk, în sud-est, la marea Azov. În această localitate, potrivit informaţiilor furnizate de Consiliul de Securitate şi Apărare al Ucrainei, forţele proruse au deschis un nou front menit să reducă presiunea la care sunt supuse cele două mari oraşe estice, Lugansk şi Doneţk.

Mai multe