Război în Libia: Să înceapă măcelul!

20 martie 2011 18:53   Actualitate
Ultima actualizare:

Libia este în pragul unui măcel. Muammar Gaddafi a dat fiori reci lumii anunţând că va înarma peste un milion de civili. „Vom lupta până la capăt şi va fi un război lung!", a avertizat liderul arab. În acest timp, bombardarea Libiei continuă.

UPDATE 11.54: Ibrahim Musa, purtătorul de cuvânt al guvernului libian a spus că o rachetă a lovit o «clădire administrativă» din Tripoli. Jurnaliştii au fost duşi să vadă ruinele

UPDATE 11.46: Potrivit BBC, Gaddafi ar putea fi vizitat de aliaţi, iar Libia nu va fi un nou Irak. Lunetiştii trag în civili, la întâmplare.

UPDATE 11.44: Marea Britanie este pregătită să lanseze un atac menit să îl asasineze pe colonelul Gaddafi

UPDATE 11:20 Turcia a cerut ţărilor membre NATO să revizuiască planurile unei eventuale intervenţii a Alianţei în Libia, considerând că bombardamentele coaliţiei internaţionale au schimbat datele problemei şi că trebuie protejate vieţile civililor libieni, transmite AFP.

UPDATE 11:13 Violenţele continuă deşi regimul a ordonat încetarea focului încă de ieri

UPDATE 05: 45 Agenţia de presă AFP a anunţat că 2 dintre jurnaliştii lor sunt daţi dispăruţi în Libia. Ultima dată au vorbit cu ei vineri seară, când au zis că plănuiesc să meargă la Tobruk să discute cu oponenţii lui Gaddafi şi cu civilii, care au ieşit să lupte

UPDATE 05:17 Pentagonul neagă că racheta l-ar fi vizat pe Gaddafi. "Eu pot garanta că nu este pe lista obiectivelor. Nu am ţintit asupra reşedinţei lui", a declarat viceamiralul Bill Gortney. Un oficial militar al coaliţiei a declarat că punctele vizate sunt cele care reprezintă o ameninţare directă pentru populaţia Libiei, iar ce au bombardat a fost "centrul armatei militare de control"

UPDATE 05:15 Oficialii libieni au declarat că o clădire cu patru etaje din apropierea reşedinţei lui Gaddafi a fost avariată de rachetele trimise de coaliţie. În clădirea administrativă se aflau bărbaţi, femei şi copii, veniţi să formeze un lanţ uman împotriva atacurilor: "A fost un bombardament barbar. Acest lucru vine în contradicţie cu declaraţiile lor care au spus că acest loc nu se afla printre ţintele lor"

UPDATE 04:05 Un rezident din oraşul Misrata, la 200 km de Tripoli a declarat la BBC: "Situaţia este înfricoşătoare pentru populaţie. Sunt multe tancuri şi trupe, care trag la întâmplare, inclusiv în zonele populate. Mulţi oameni au fost ucişi. Forţele armate ale lui Gaddafi controlează strada principală şi nimeni nu se poate mişca în oraş. Sunt mulţi lunetişti şi tancuri care trag peste tot"

UPDATE 03: 30 Rusia cere imediat SUA, Marii Britanii şi Franţei să înceteze utilizarea forţei în Libia.

UPDATE 03:00 Qatar a decis să trimită patru aviaone de război, alăturânduse coaliţiei occidentalilor. este prima ţară arabă care face acest lucru

UPDATE 02:45 preşedintele Venezuelei, Hugo, Chavez, a vorbit la postul public de televiziune din ţara sa despre situaţia din Libia, condamnând atacurile "fără discernământ" ale SUA pentru petrolul din Libia: "Libia este sub focuri intense şi nimic nu justifică acest lucru. Cine a dat acelor ţări dreptul de a bombarda? Nici SUA; nici Franţa, nici Anglia, nici altă ţară nu are dreptul să bombardeze. Să încercăm să ajutăm, să intervenim între părţile implicate, să înceteze focurile, să ne aşezăm la o masă şi să discutăm"

UPDATE 01: 00 o clădire administrativă din interiorul campusului militar Bab al-Aziziya din Tripoli a lui Gaddafi a fost complet distrusă de o rachetă, potrivit jurnaliştilor AFP

UPDATE 00:45 Un purtător de cuvânt al apărării britanice a confirmat că armata britanică a participat din nou la o operaţiune împotriva sistemului libian de apărare aeriană: "Marea Britanie a lansat pentru a doua oară rachete Tomahawk  cu ajutorul submarinelor din clasa Trafalgar, din Marea Mediterană, ca parte a planului coordonat de coaliţia occidentală. Noi şi partenerii noştri internaţionali continuăm operaţiunile de a sprijini Rezoluţia 1973 a Consiliului de SEcuritate a Organizaţiei Naţiunilor Unite"

UPDATE 00:34 Libia a anunţat o nouă încetare a focului, însă Casa Albă nu recunoaşte declaraţiile libienilor şi vor continua să pună în aplicare rezoluţia ONU : "nu sunt adevărate sau au fost încălcate imediat", a declarat ofiţerul securităţii Tom Donilton. El a mai adăugat că "a fost o primă zi foarte bună împotriva forţelor lui Gaddafi"

UPDATE 23:13 Explozii puternice s-au auzit la Tripoli, potrivit unor martori citaţi de BBC News.

Atacurile aeriene, singurele permise deocamdată prin rezoluţia ONU, vizează coasta Libiei, respectiv zonele din jurul oraşelor Tripoli şi Misrata, pentru că acolo se află sistemele de apărare antiaeriană.

A început războiul în Libia! VIDEO

Preşedintele SUA, Barack Obama: “Acţionăm în interesul SUA şi al lumii”

În Marea Mediterană se află două distrugătoare americane şi trei submarine, toate fiind echipate cu rachete de croazieră Tomahawk. În total circa 25 de nave ale forţelor internaţionale sunt staţionate pe mare.

De aici au fost lansate peste 110 rachete de croazieră, însă, potrivit AFP, care a citat televiziunea de stat libiană, apărarea antiaeriană ar fi reuşit să doboare un avion militar francez.

În timp ce coaliţia bombardează ţinte strategice - cum ar fi liniile de aprovizionare pentru forţele fidele liderului arab - trupele loiale lui Gaddafi au atacat oraşul Benghazi cu rachete şi tancuri şi, simultan, au deschis focul în partea de vest a oraşului Misrata.

Zeci de vehicule militare ale forţelor lui Muammar Gaddafi, între care tancuri, au fost distruse în atacurile aeriene de la vest de Benghazi.

Războiul din Libia ar putea lua o turnură periculoasă pentru civili şi s-ar putea trasforma într-un masacru. Gaddafi a anunţat că va deschide depozitele de armament.

„Vom împărţi arme tuturor libienilor. Vă spunem chiar de acum că nu vom muri, vă vom pedepsi pe voi. Voi veţi fi cei care vor muri în această luptă", a avertizat liderul arab coaliţia.

Bombardamentele au ucis 90 de persoane

90 de oameni au fost ucişi şi alte 150 de persoane au fost rănite în urma atacurilor cu rachete, potrivit Reuters.

"Atacurile au ucis 90 de oameni, majoritatea copii, femei şi bătrâni şi au mutilat alte 150 de persoane. Bombardamentele au afectat sistemul sanitar şi de învăţământ, terorizând copiii şi femeile care locuiesc în apropierea zonelor luate în vizor", a declarat un oficial libian.

Totodată, echipajul unui remorcher italian, format din opt italieni, doi indieni şi un ucrainean, a fost reţinut în portul Tripoli de persoane înarmate. De asemernea, doi jurnalişti ai agenţiei France Press, Dave Clark (38 de ani) şi Roberto Schmidt (45 de ani), au fost daţi dispăruţi, ieri, în Libia. Cei doi se aflau în regiunea Tobruk.

Bote: «M-am întâlnit cu fiul lui Gaddafi acum două luni»

Cătălin Botezatu s-a întâlnit adesea, la evenimente mondene, cu Saif al-Islam Gaddafi (38 de ani), unul dintre fiii lui Muammar al-Gaddafi. Cei doi s-au văzut la o expoziţie de pictură, la Chişinău, pe 19 ianuarie.

„L-am cunoscut pe Saif în urmă cu cinci ani, nu suntem prieteni foarte buni, dar ne ştim. L-am văzut şi la Cannes şi la Saint Tropez, la nişte evenimente, dar şi anul acesta. E politicos, manierat şi elegant. Nu îi place să iasă în evidenţă, să se dea în stambă, este interesat de cultură", ne-a declarat Cătălin.

Libia Flash

Afaceri. Firmele româneşti care au de recuperat creanţe din Libia sunt Romtehnica, Arcom, Tarom, Contransimex si Romagrimex, au declarat pentru HotNews oficiali ai ministerului Finanţelor Publice.

Cea mai mare sumă de recuperat o are Romtehnica- circa 39 milioane de dolari. Arcom, prin care omul de afaceri Gigi Becali a cumpărat creanţe libiene figurează cu 16,6 milioane de dinari (circa 13,5 milioane de dolari americani).

Reacţii. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat ieri, citat de Mediafax, că intervenţia în Libia, este necesară dacă se ţine seama că acţiunile liderului libian, sunt "total iraţionale". La rândul său, ex-ministrul apărării, Theodor Meleşcanu, a criticat lipsa de reacţie a oficialilor de la Bucureşti, spunând că trebuie să anunţăm că ne coordonăm acţiunile după partenerii europeni.

Atenţionare. Seif Al-Islam, unul dintre fiii lui Muammar Kadhafi, a exclus posibilitatea de a doborî avioane civile în Marea Mediterană, ca răspuns faţă de operaţiunea ţărilor occidentale împotriva ţării sale.

"Nu este obiectivul nostru", a declarat fiul liderului libian într-un interviu difuzat ieri de ABC. Sâmbătă, Gaddafi ameninţase că va ataca obiective civile şi militare din Mediterana.

Antirăzboi. Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a declarat că ţara sa respectă rezoluţia ONU, notând că trupele americane pot folosi bazele din Germania, dar Berlinul nu va trimite forţe în Libia.

China regretă bombardamentele coaliţiei internaţionale în Libia. Şi oficialii ruşi au spus că nu sunt de accord cu războiul.

Mai multe