«Renunţăm la calorifere»

22 iunie 2010 15:45   Actualitate
Ultima actualizare:

Omul gospodar îşi cumpără vara sanie şi iarna car. Aşa gândesc şi românii care în plin sezon cu temperaturi caniculare vor să se debranşeze, speriaţi că nu vor avea bani să plătească întreţinerea în lunile reci. Dacă Guvernul va elimina subvenţiile pentru căldură, mii se oamenii sunt dispuşi să renunţe la calorifere şi să mai pună o haină în plus pe ei.

Se gândesc cu groază cum să mai strângă cureaua ca să aibă cu ce plăti întreţinerea la iarnă.

Cum n-au găsit nici o soluţie mai bună, în vremuri de criză, mii de români s-au dus glonţ la regiile de distribuţie a agentului termic pentru a se debranşa de la sistemul public de termoficare.

În Capitală, într-un bloc din cartierul Balta Albă, pe o singură scară, 12 familii au renunţat la serviciile RADET şi se descurcă cum pot.

Tanti Magdalena are 64 de ani şi locuieşte singură într-o garsonieră. Femeia a învăţat lecţia din iernile trecute.

Opreşte caloriferele din baie şi bucătărie şi îl lasă pornit doar pe cel din cameră.

"Chiar şi aşa plătesc 250 de lei întreţinerea, dar nu am încotro. Nu am bani să-mi cumpăr centrală, aşa că renunţ la calorifere", ne-a povestit tristă bătrâna.

Până acum, RADET a înregistrat 600 de cereri de debranşare.

"Am început să primim solicitări din luna aprilie, de când am oprit furnizarea agentului termic. Deocamdată, s-au operat doar 30 de cereri, pentru că solicitantul trebuie să aibă un proiect tehnic în acest sens, dar şi aprobarea vecinilor cu care are pereţi şi planşee în comun", ne-a explicat Mihai Bogdan Becheanu, directorul regiei de termoficare.

În prezent, bucureştenii plătesc pentru o gigacalorie 119 lei, restul de până la 300 de lei fiind suportat de primărie şi guvern. Şi la Braşov sunt români dornici să renunţe la calorifere. Până acum s-au primit 900 de cereri.

«Întreţinerea ar putea creşte chiar cu 100%»

Ministrul economiei a declarat că, după tăierea subvenţiilor pentru încălzire, prevăzută în măsurile de austeritate, întreţinerea ar putea creşte cu până la 100%.

"În schimb, statul va trebui să vină cu sistemul de protecţie socială direcţionat către cel care are nevoie. De ce să dăm subvenţie tuturor bucureştenilor, în loc să îi dăm o subvenţie mai mare celui care este pensionar şi i-am redus pensia", a spus Videanu la B1.

Mai multe