Roma: Piaţa cu numele româncei moarte, loc de băut
VEZI AICI IMAGINI CU Piaţa Anagnina
Impactul imaginilor de la metrou a fost foarte puternic, astfel că mai mulţi consilieri locali din primăriile Romei au venit cu propuneri pentru a o omagia pe româncă. Consiliera cu mandat pentru educaţie de la Municipiul X, Laura Marsilio, vorbea chiar despre o şcoală cu nunmele româncei. Dar cea mai vehiculată propunere a fost fost intitularea unei pieţe sau a unui parc cu numele asistentei.
Şedinţa pentru a aproba propunerea
Ieri de la ora 16.30 a avut loc şedinţa Consiliului Municipiului X, care a aprobat cu 16 voturi favorabile propunerea de a dedica româncei piaţa de lângă staţia de metrou Anagnina. Pentru moment va fi postată o placă din marmură în părculeţul din piaţă, iar apoi preşedintele Consiliului va cere primarului intitularea întregii pieţe cu numele româncei.
„Decizia de pe a pune o placă lângă locul agresiunii şi de a-l însărcina pe pe preşedintele Consiliului să-i ceară primarului Alemanno ca toată piaţa să poarte numele româncei este un semnal important pentru această zonă. Mesajul scris va fi «Maricica Hahaianu, Ramnicu Sarat 1978 - Roma 2010» , un mod simplu dar eficace de a avertiza pe oricine asupra oricărui act de violenţă”, a declarat la încheierea lucrărilor liderul grupului consilierilor PD."Piazza Anagnina"
Ceea ce este numit acum în mod generic "Piazza Anagnina", nu este de fapt o piaţă publică cartografiată. Practic, este vorba de un terminal pentru autobuze urbane şi interurbane, cu mai multe parcări şi cu o suprafaţă de circa 90.000 de metri pătraţi. Într-una dintre parcări se întâlnesc duminica o parte dintre românii din Roma pentru bere şi mici, pe fond de manele, muzică lăutărească sau populară.
Placa instalată de autorităţi se va afla chiar lângă parcarea unde se întâlnesc românii, într-un părculeţ.
Opoziţie de dreapta
Actul a primit vot favorabil de la Partito Democratico, Italia dei Valori, Federazione della Sinistra, Action, l'Unione di Centro e Alleanza per l'Italia. Consilierii PDL au părăsit sala.
Nu au lipsit criticile la adresa acestei idei, venite în special din partea forţelor de extremă dreapta. „Nu ne-ar ajunge toate străzile din Roma dacă ar trebui să le dăm numele tuturor victimelor făcute de români", a spus Stefano Tersigni, unul dintre exponenţii partidului Fiamma Tricolore.
Scrisoare deschisă lui Alemanno
Tot astăzi, şeful grupului de consilieri ai formaţiunii de extremă dreaptă „La Destra” din Municipiul II, Massimo Inches, i-a trimis o scrisoare deschisă primarului Alemanno.
În document se arată că primăria nu a făcut nimic până acum pentru a onora memoria agentului poliţiei municipale, Bruno Montesi. Poliţistul s-a aruncat pe 1 martie 1981 în apele Tibrului pentru a salva o femeie, iar nouă luni mai târziu a murit pentru o afecţiune a ficatului, la 32 de ani.
„Primăria i-a conferit medalia de argint eroului, dar nu a făcut nimic altceva pentru a-i onora memoria. La Roma am avut şi alte victime în staţii – tânăra Vanessa Russo şi Giovanna Reggiani – dar pentru ele nu este loc nici măcar într-o grădină publică”, a scris Inches în scrisoarea deschisă.
Un refuz în termeni mai diplomatici a venit şi de la liderul consilierilor PDL din Municipiul X, Alessandro Bianchini: „Înţeleg emoţia colectivă, mai ales că doamna Hăhăianu a lăsat şi un copil orfan. Dar cred că înainte de a da numele ei unei şcoli sau unei pieţe trebuie să evaluăm măsurile necesare pentru ca astfel de episoade să nu se mai repete”.