România a trecut la ora de iarnă
Ora 4.00 a devenit azi-noapte ora 3.00, în acest fel ziua de 25 octombrie fiind cea mai lungă zi din an, de 25 de ore.
Schimbarea nu este fi simultană în toate ţările unde are loc, din cauza diferenţei de fus orar.
Odată cu încetarea folosirii orei de vară, mai multe ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Trei ţări din UE - Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia revin la ora GMT, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda au trecut la ora GMT+1. La rândul lor, Ciprul, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania şi-au fixat ceasurile la ora GMT+2.
Timpul Central European (CET) va rămâne cu 6 ore înaintea Timpului European Standard (EST). CET va fi cu o oră înaintea GMT (de la două ore decât era iniţial) şi EST va fi cu cinci ore înaintea GMT (faţă de patru ore cât era iniţial).
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată în SUA, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 - 30 septembrie 1945.
Ora de vară şi ora de iarnă au un rol important şi în calculele astrologice. Ora de vară a fost reintrodusă în anul 1979 şi recalculată în 1997. Între 1979-1996 s-a trecut la ora de vară în ultima duminică a lui martie şi la ora de iarnă în ultima duminică a lui septembrie. După 1997 se trece la ora de vară la ora 1 GMT din ultima duminică a lunii martie (după 22 martie) şi la ora de iarnă la ora 1 GMT din ultima duminică a lunii octombrie.
În România, în ora de vară diferenţa orară faţă de GMT este de 3 ore. În restul anului, diferenţa orară faţă de ora meridianului Greenwich (GMT, adică Timpul Universal) este de 2 ore.
Nu toate ţările folosesc ora de vară, ci doar 70 de ţări din întreaga lume. De asemenea, nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vară.