România, în alertă din cauza gripei porcine!

30 octombrie 2009 15:33   Actualitate
Ultima actualizare:

Epidemia de gripă A/H1N1 înconjoară România! Ucraina şi Bulgaria se confruntă cu situaţii dificile, în condiţiile în care, în ţara noastră, numărul de bolnavi a ajuns la 441, cu focare în Bucureşti şi Iaşi. În total, gripa a provocat 5.700 de decese în întreaga lume, din care 700 numai într-o săptămână. Continentul american este cel mai grav atins.

Ministerul Sănătăţii intenţionează să achiziţioneze în regim de urgenţă, de pe piaţa internaţională, un milion de doze de vaccin pandemic pentru intervenţia în Bucureşti şi Iaşi.

„În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri suplimentare, în special în focarele existente, pentru a preveni răspândirea virusului. Vorbim, în aceste zile, despre un virus cu transmitere locală, destul de agresiv şi care se poate răspândi cu repeziciune dacă nu acţionăm adecvat", a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Acesta avertizează însă că vaccinul este foarte greu de găsit, în condiţiile în care a fost "arvunit din vară de către toţi cei care au dorit să şi-l cumpere", potrivit agenţiei NewsIn.

Dozele vor fi cumpărate în regim de urgenţă şi se vor utiliza pentru imunizarea elevilor din şcolile şi liceele celor două oraşe unde există focare, Iaşi şi Bucureşti. Vor fi vaccinaţi, prioritar, elevii de liceu, deoarece aceştia prezintă, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc mai mare de răspândire a virusului.

Mai citeşte:

Persoanele cu simptome de viroză ar trebui să se izoleze la domiciliu

Măştile chirurgicale, inutile în faţa porcinei

Spray nazal pentru răceli şi gripa A/H1N1

Lumea fotbalului, afectată de gripă:

Gripa porcină infectează Premier League

Fotbalişti din Spania şi Italia, afectaţi de gripa porcină

Mitică Dragomir: "Gripa porcină ? O vrăjeală nenorocită!"

Se interzice scuipatul pe gazoanele din Liga I

20.000 de români ucişi de gripa nouă?

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cred că epidemia de gripă este abia la început.

"Acum trecem prin valul al doilea din patru. Ultimul val este aşteptat la sfârşitul anului viitor. Numărul celor afectaţi ar putea ajunge atunci la 30% din populaţia activă a ţării, iar numărul deceselor la 2,5 % dintre cei cei afectaţi'', a declarat pentru realitatea.net, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel.

Vaccinul "Pandemrix", prezentat la Essen (Germania) este o soluţie în lupta cu epidemia de gripă A1/H1N1

O provincie din Bulgaria, izolată

Regiunea bulgară Targovişte a decretat vineri epidemie de gripă porcină, în condiţiile în care frecvenţa cazurilor de probleme respiratorii este de 232 la 10.000 de locuitori, relatează Sofia News Agency,citată de NewsIn.

Toate şcolile din regiune vor fi închise până în 6 noiembrie, iar vizitele în spitale sunt interzise.

Circa 15% din elevii din regiunea Şumen au gripă, iar autorităţile sunt pregătite să închidă şcolile.

În paralel, o şcoală şi oraşul Vraţa a fost închisă vineri pentru şapte zile, după ce 30% dintre elevi nu au venit la cursuri din cauza problemelor respiratorii.

Decese suspecte în Ucraina

Cel puţin un prim caz mortal de gripă H1N1 s-a înregistrat în Ucraina, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii de la Kiev.

Anunţul intervine în condiţiile în care 30 de persoane au murit zilele trecute din cauza unui virus necunoscut, ceea ce a declanşat panică în vestul ţării.

Pentru celelalte 29 decese, va fi foarte dificil de stabilit un diagnostic deoarece majoritatea victimelor s-a prezentat prea târziu la medic pentru a putea fi efectuate analize concludente.

Ce este gripa porcină?

Gripa A/H1N1 (cunoscută pe scară largă ca "porcină") prezintă simptome similare gripei umane: tuse, febră bruscă, dureri de cap şi dureri musculare.

În cazurile grave, poate duce la pneumonie şi chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este între două şi cinci zile.

Cele mai expuse persoane sunt cele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, a căror sistem imun puternic reactioneaza virulent la virus. Boala poate fi tratată medical cu succes în primele stadii, reducându-i-se severitatea.

Bine de ştiut:

Cinci greşeli care prelungesc gripa

Când şi cum iei antibiotice

Întăreşte-ţi imunitatea în mod natural!

Mai multe