Românii se internează pentru depresie mai des decât occidentalii

2 februarie 2010 14:23   Actualitate
Ultima actualizare:

Procentul persoanelor care suferă de depresie şi se internează cu acest diagnostic este mai mare în România decât în ţările occidentale, relevă statisticile Spitalului "Alexandru Obregia".

"Din datele statistice oferite de Spitalul Alexandru Obregia rezultă o creştere, în perioada 2001 - 2008, a internărilor pentru depresie de la 31% la 40% din totalul internărilor. Acest procent este spectaculos, dacă ţinem cont că în unităţi occidentale similare procentul este de 4-7%. Explicaţia nu constă în aceea că românii ar fi mai vulnerabili la depresie decât alţi europeni, ci, din păcate, în insuficienţa (cvasi-total - absenţa) unui sistem de îngrijire ambulatoriu adecvat", a declarat dr. Radu Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară, informează Agerpres.

Diagnostic online

Pentru a veni în sprijinul pacienţilor, familiilor acestora şi celor care lucrează în domeniu, Asociaţia Română de Psihiatrie Comunitară a lansat, cu sprijinul Bristol Myers Squibb, site-ul www.dialogsanatatemintala.ro, care dincolo de rolul informativ îşi propune să educe publicul în legătura cu necesitatea respectării medicaţiei.

Site-ul este împărţit în două categorii: una dedicată medicilor, iar cealaltă pacienţilor, în încercarea de a crea un spaţiu convivial în care cei interesaţi să-şi poată exprima nestânjeniţi punctele de vedere, să obţină informaţii sau să-şi comunice experienţa personală într-un mod interactiv. Site-ul debutează cu articole despre trei boli: sindromul depresiv major, tulburarea bipolară şi schizofrenia.

Specialiştii recomandă pacienţilor să nu ezite să se consulte cu medicul curant, efectele secundare ale medicamentelor putând fi controlate. Pacienţii nu trebuie să întrerupă medicaţia dacă apar efecte nedorite, ci să se prezinte imediat la medic pentru adoptarea celei mai bune soluţii (modificarea dozei, schimbarea medicaţiei etc).

Mai multe