Rupere de nori într-o comună clujeană. Două case s-au dărâmat

15 iulie 2010 13:36   Actualitate
Ultima actualizare:

Peste 200 de gospodării au fost inundate în mai puţin de o oră ca urmare a ploii torenţiale de ieri, abătute asupra unei localităţii clujene. Apa a atins un nivel de aproximativ un metru în mai puţin de o oră. Gospodăriile a peste 200 de clujeni din Sic au fost inundate. Din primele estimări reiese că pagubele s-ar situa la câteva sute de mii de lei.

Furtuna s-a abătut asupra localităţii, ieri, în jurul orei 14.00. Oamenii spun că în aproximativ 50 de minute a plouat „cu găleata“, timp în care sute de gospodării au fost inundate, animalele din curţi au fost luate de viitură şi două case s-au dărâmat. După trecerea primului „val“ de ploi, în jurul orei 19.00, a urmat o nouă cădere masivă de precipitaţii.

La faţa locului s-au deplasat echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, care alături de Serviciul Voluntari de Pompieri din localitate au demarat operaţiunile de scoatere a apei din case şi beciuri, respectiv salvarea sicanilor izolaţi de ape. Localnicii spun că niciodată nu au mai văzut o ploaie atât de puternică.

Apa a venit de pe deal

Aflat la aproximativ 35 - 40 de kilometri de Cluj, Sicul pare rupt de lume. Drumul judeţean care duce în localitate este complet distrus şi pare să nu fi fost asfaltat de mai bine de 20 de ani. Comuna  e situată la poalele Dealurilor Cipan, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care cantitatea imensă de apă a ajuns într-un timp scurt în centrul satului. „Apa a venit de pe dealuri şi s-a scurs direct în sat. A plouat foarte abundent timp de aproape o oră. În urmă cu două săptămâni a mai fost o ploaie puternică, însă acum a fost de o intensitate mai mare“, a spus Ioan Sallai, primarul din Sic.Acesta mai arată că din primele estimări reiese că pagubele ar fi de câteva sute de mii de lei.

„Două case s-au dărâmat, iar în alte 200 apa a intrat până la genunchi. Sunt multe animale moarte. Îi ajutăm pe oameni în limita posibilităţilor. Luna trecută a mai fost o ploaie mare în urma căreia şase case s-au dărâmat, dintre care două au fost deja demolate“, a mai precizat Sallai.

„Am 75 de ani, dar aşa ceva nu am văzut“

În locuinţa Susanei  Soos, apa a ajuns să măsoare în jur de 30 de centimetri. Bătrâna în vârstă de 75 de ani s-a arătat neputincioasă să mai scoată nămolul din casă, motiv pentru care în ajutor i-au sărit vecinii. „După jumătate de oră de când a început să plouă, a venit o apă mare în sat. Mi-a luat toate găinile din curte, iar în casă mi-a inundat podeaua şi mobila. Eram aici şi nici nu ştiam ce să fac. Nu am mai văzut aşa ceva în 75 de ani de când sunt eu“, a spus plângând clujeanca.

Clara Szalay, în vârstă de 65 de ani, pentru a se apăra de viitură, a făcut un dig din saci de nisip la intrarea în casă. Chiar şi aşa, apa i-a ajuns în locuinţă. „A venit până la prag şi a trecut de saci. Mi-a inundat totul. A plouat foarte tare. Nici nu vă pot descrie cum a fost. Parchetul mi l-am pus recent, iar acum se va strica“, a explicat femeia afectată de viitură.

Fenomen „ciudat“

Potrivit meteorologului prognozist Bianca Feşnic, din cadrul Centrului Regional Meteo Cluj, cantitatea de precipitaţii care a căzut pe metru pătrat a fost de 43,4 litri. Totuşi, o cauză a inundaţiilor e faptul că s-a remarcat o deplasare foarte lentă a norului. „A fost o celulă (nor convertiv) care avea o viteză de deplasare de 2 km/oră. Mai mult stătea pe loc şi se învârtea deasupra localităţii. Normal, aceşti nori se deplasează cu aproximativ 20 km/oră. Mai nou, această deplasare lentă devine tot mai des întâlnită“, a explicat meteorologul. Lucrătoarea Centrului Regional Meteo Cluj a mai precizat că ploile vor scădea în intensitate până la sfârşitul acestei săptămâni.

43,4 litri/mp a fost cantitatea de precipitaţii care a căzut la Sic.

„Au fost inundate 200 de gospodării, iar două case s-au dărâmat. Luna trecută alte şase case s-au dărâmat, iar două au fost deja demolate“.

Mai multe