S-a blocat «Prima Casă»!
Soţii Andrei şi Monica Avram au semnat pe 8 iulie contractul pentru primul credit cu garanţie de la stat. BRD acorda în urmă cu şase luni unui cuplu de tineri căsătoriţi cel dintâi împrumut din programul "Prima Casă", în valoare de 54.500 de euro, pentru un apartament cu două camere din zona Colentina.
De atunci alte 11.499 de cereri au fost primite până la sfârşitul anului 2009, la Fondul Naţional de Garantare, cu promisiunea că vor fi soluţionate.
Cei care îşi doresc o locuinţă cu garanţie de la stat şi nu au depus deocamdată documentaţia necesară vor avea mult de aşteptat.
Până la sfârşitul anului, fondul a acordat garanţii în valoare de 480 de milioane de euro pentru creditele acordate prin program, restul de 520 milioane de euro rămânând neutilizate încă.
În total, băncile au primit anul trecut 11.500 de cereri, dintre care aproape 90 la sută din credite au fost acordate de BRD, BCR, Alpha Bank şi Banca Transilvania.
Banca Comercială Română (BCR) a soluţionat peste 40 la sută din totalul de 11.500 de dosare aprobate prin programul Prima Casă.
"A fost un an bun, în care BCR a dat peste 7.000 de credite pentru "Prima Casă" şi are în diferite stadii de analiză alte câteva sute de cereri pentru o locuinţă cu garanţie de la stat", ne-a precizat Cornel Cojocaru, purtător de cuvânt al BCR.
Reprezentanţi ai Fondului, ai Ministerului Finanţelor şi ai BNR se vor întâlni mâine pentru a discuta despre deblocarea programului şi modificările care vor fi aduse.
Citește șiRedistribuire de fonduri pentru «Prima Casă»Opt bănci au mai mulţi bani pentru «Prima Casă»
Una dintre schimbări se referă, potrivit premierului Emil Boc, la faptul că "va fi pus un accent mai mare pe locuinţele care se construiesc de la zero".
De asemenea, statul intenţionează să verifice mai des decât doar o dată la trei luni gradul de utilizare de către bănci a plafonului alocat în acest program.