S-a descoperit tratamentul pentru boala somnului

22 septembrie 2009 10:53   Actualitate
Ultima actualizare:

Boala somnului este o boală parazitară tropicală produsă de Trypanosome (protozoare flagelate). Boala poate apărea la mamifere, dar şi la reptile.

Boala somnului este una din așa-numitele boli uitate. Chiar dacă afectează peste 60 de milioane de persoane în fiecare an (zonele unde se propagă sunt țările cele mai sărace) nimeni nu s-a interesat în eradicarea ei.

Din acest motiv, descoperirea unui tratament (primul după 25 de ani) a revoluționat sistemul farmaceutic. Tratamentul este un amestec de produse farmaceutice (nifurtimox și eflornitina), destinat pacienților în faza a doua a bolii.

Boala somnului este produsă de „Trypanosoma brucei rhodesiense" şi „Trypanosoma brucei gambiense", parazitul este răspândit de musca țețe, care trăieşte în regiunile tropicală din Africa.

Ea are trei faze de evoluţie:1. La câteva săptămâni după ce bolnavul a fost infectat prin înţepătura muştei, apare febra, frisoanele, edeme, inflamarea ganglionilor limfatici şi mâncărimi de piele cu erupţii cutanate (exantem).

2. Faza următoare, care apare după câteva luni, se manifestă prin tulburări nervoase, ca greutate de orientare, pierderi de cunoştinţă, insomnie şi crampe.

3. În faza finală apare starea de somnolenţă, de unde vine şi numele bolii, relatează adevarul.es.

Mai multe