S-a inaugurat şcoala de handbal "Marian Cozma"
de Bogdan Savin
Asociaţia Marian Cozma şi Clubul Sportiv Dinamo au inaugurat, azi, în incinta sălii de sport a Şcolii Generale numărul 30 "Grigorie Ghica Voievod" o şcoală de handbal care va purta numele fostului handbalist, ucis pe 8 februarie, la Veszprem (Ungaria).
Şcoala de handbal "Marian Cozma", inaugurată chiar în ziua în care fostul handbalist ar fi împlinit vârsta de 27 de ani, este prima de acest gen din Bucureşti şi va avea ca scop promovarea şi dezvoltarea handbalului în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani. Selecţia copiilor se va face, pentru început, din rândul elevilor de la Şcoala Generală numărul 30, la care a fost elev atât Marian Cozma, cât şi tatăl său, urmând ca pe viitor, aria de selecţie să îi cuprindă şi pe copiii din alte şcoli.
Preşedintele Clubului Sportiv Dinamo, Elisabeta Lipă, consideră că iniţiativa înfiinţării unei şcoli de handbal este lăudabilă. "Iniţativa cu această şcoală de handbal este lăudabilă, iar cei care au avut această idee merită felicitaţi. Marian ar fi împlinit astăzi 27 de ani, din păcate a plecat prematur dintre noi şi cred că ar fi avut un mare cuvânt de spus în handbalul românesc. Soarta a fost nemiloasă şi l-a luat dintre noi. Îi mulţumesc domnului Petre Cozma, pentru că încearcă să menţină această memorie vie în sufletele noastre, ajutându-i pe cei mici să vină către handbal. Probabil că pentru el este o descărcare şi are parte de o linişte sufletească dacă îi ajută pe cei mici", a spus Lipă.
Preşedintele CS Dinamo consideră că modul în care autorităţile maghiare păstrează memoria fostului handbalist ar trebui să reprezinte un exemplu şi pentru români: "Noi am avut mulţi sportivi care au pierit în tragedii şi i-am dat prea repede uitării. Ceea ce fac autorităţile maghiare pentru a păstra memoria lui Marian ar trebui să fie un exemplu şi pentru noi şi să îi preţuim mai mult pe cei care au avut grijă să poarte drapelul nostru cu mândrie pe cele mai înalte culmi".
Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, a afirmat că este impresionat de tăria cu care Petre Cozma, tatăl lui Marian Cozma, trece prin momentele grele de după moartea fiului său. "Este un moment trist, dar şi fericit, în acelaşi moment. Trist este pentru că memorăm moartea lui Marian Cozma, un băiat şi un sportiv deosebit, iar fericit este pentru această iniţiativă a clubului Dinamo, de a înfiinţa o şcoală de handbal pentru cei mici. Este un moment solemn şi mă închin în faţa tatălui lui Marian, care a fost şi coleg de generaţie cu mine, şi îl felicit pentru tăria sa de a trece prin astfel de momente grele", a precizat Gaţu.
Fostul preşedinte al CS Dinamo, Marcel Popescu, a salutat şi el iniţiativa pentru şcoala de handbal în memoria lui Marian Cozma. "Aş fi preferat să-l preţuim pe Marian în timpul vieţii sale. Cu toţii simţim lipsa lui, pentru că a fost unul dintre cei mai mari handbalişti ai României şi nu numai atât. Era deja dorit de multe cluburi importante din Europa. Odată cu această tragedie, am înţeles că, dincolo de orgoliile unei ţări, suntem cu toţii oameni. Salut iniţiativa acestei şcoli de handbal, care va păstra memoria lui Marian Cozma", a spus Popescu.
Primarul sectorului 2 al capitalei, Neculai Onţanu, a menţionat că înfiinţarea unei şcoli de handbal a fost una dintre dorinţele fostului handbalist încă înainte de a muri. "Ne-am strâns aici să transformăm un moment de mare tragedie într-unul plin de speranţă. A trebuit să se întâmple un asemenea eveniment pentru ca societatea să ia măsuri împotriva acestor violenţe. De multe ori m-am întrebat cum are puterea domnul Petre Cozma să treacă peste momente aşa de grele. Trebuie să ni-l amintim pe Marian aşa cum a fost el şi să nu-l uităm niciodată. El este cel care a proiectat chiar şi acest eveniment de astăzi. Şi-a dorit înfiinţarea unei asemenea şcoli, pentru copii", a afirmat Onţanu.
La evenimentul din sala de sport "Marian Cozma" au fost alături de tatăl fostului handbalist, Petre Cozma, şi de familia acestuia, Ministrul Tineretului şi Sportului, Sorina Plăcintă, secretarul de stat, Doina Melinte, şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes.