«S-a sinucis ca să nu se chinuie sub apă»

15 decembrie 2010 19:32   Actualitate
Ultima actualizare:

Descoperirea trupului neînsufleţit al lui Cătălin Ispas (26 de ani), dispărut în epava navei Medy împreună cu colegul său, Cristian Zarafu (38 de ani) la 9 septembrie, aduce mai multe semne de întrebare decât răspunsuri în anchetă.

Un specialist în scufundări crede că scafandrii au rămas captivi în sala maşini a navei Medy.

Cristian Zarafu a murit primul, rămânând fără aer, iar Cătălin Ispas s-ar fi deconectat de la furtunul cu aer. Anchetatorii nu îşi pot explica de ce, pentru că în cele două butelii de gaz mai erau 20 de bari de aer, suficient pentru a ieşi la suprafaţă.

Cătălin Gheorghe (41 de ani), scafandru în cadrul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti în Marea Neagră crede că scafandrii au descoperit o deschizătură mică prin care probabil s-au strecurat, au pătruns în sala maşini, iar acolo s-ar fi petrecut tragedia.

„Eu cred că au rămas fără lumină şi nu au mai găsit ieşirea. Vă imaginaţi ce au trăit! E ca într-o încăpere pe care o cunoşti, dar e cufundată în întuneric, iar cineva ţi-a mutat mobilierul. Zarafu a murit primul", e de părere Gheorghe.

Specialistul spune că aceasta e singura explicaţie pentru aerul găsit în buteliile lui Ispas: „Şi-au dat aer unul de la celălalt, dar, în cele din urmă, Cristian a murit, iar Cătălin, ştiind ce-l aşteaptă, a preferat o moarte rapidă".

9 septembrie 2010

Cătălin Ispas a dispărut în timp ce efectua, împreună cu un coleg, o misiune lângă epava navei Medy, scufundată la 1 septembrie. Cei doi făceau scufundări, dar nu au mai ieşit la suprafaţă. Trupul lui Cristian Zarafu încă nu a fost găsit.

A fost condus, ieri, pe ultimul drum

Zeci de foşti colegi îmbrăcaţi în uniforme au venit, ieri, la biserica din Eforie Nord, pentru a-şi onora colegul care şi-a găsit sfârşitul în adâncurile mării. Lor li s-au alăturat, pe lângă membrii familiei, zeci de oameni impresionaţi de sfârşitul tânărului.

Soţia sa, Andreea, a rămas pe toată durata ceremoniei religioase lângă sicriu. Acolo au stat şi mama lui Cătălin Ispas şi sora sa, Adriana. Când pompierii au luat sicriul pe umeri ca să-l scoată din biserică, sora scafandrului a leşinat, fiind scoasă afară pe braţe şi dusă la Ambulanţă pentru a primi ajutor.

Mai multe