S-au bătut în ţinute pentru Cotroceni

22 noiembrie 2009 19:46   Actualitate
Ultima actualizare:

Pe lângă miza politică, scrutinul de ieri a avut şi o componentă secundară, dar extrem de importantă, anume "bătălia" soţiilor care se pregătesc să ocupe, în următorii cinci ani, fotoliul de "Prima Doamnă". La ele nu discursul a fost important, ci aspectul.

Primele trei clasate, Maria Băsescu, Adina Vălean (Antonescu) şi Mihaela Geoană au optat, în ziua votului, pentru ţinute clasice, deux-pieces-uri, astfel că diferenţa dintre ele s-a sesizat la detalii.

Maria Băsescu a ales culoarea ei preferată, maro-ul în timp ce Mihaela Geoană a optat pentru deux-pieces-ul care i-a purtat noroc în două campanii anticancer pe care le-a desfăşurat alături de Crucea Roşie, costum pe care şi l-a cumpărat din SUA în urmă cu cinci ani.

Soţia lui Crin Antonescu a preferat să fie îmbrăcată foarte sobru. Soţiile principalilor trei aspiranţi la funcţia supremă în stat şi-au însoţit consorţii la vot la prima oră a dimineţii. Maria Băsescu şi-a mobilizat şi fiicele, Ioana şi Elena, ele venind alături de părinţi să îi sprijine.

Nici Mihaela Geoană nu şi-a lăsat copiii să doarmă. Deşi dimineaţă, Alexandru şi Ana-Maria au fost prezenţi la secţia de vot, ba s-au şi pierdut la un moment dat prin mulţimea de ziarişti.

Adina Vălean a avut şi ea responsabilitatea de a avea grijă de fiica soţului, Irina. Click! a consultat un specialist, pe creatoarea de modă Adina Buzatu.

Mihaela - costum din SUA

„Deux-pieces-ul Mihaelei Geoană e de calitate, potrivit cu aspectul fizic şi cu atitudinea sa elegantă. Din păcate, el e umbrit de alegerea neinspirată a dresului roz-lăptos care dă un aspect bolnăvicios picioarelor. Asortarea excesivă a ţinutei - roz poudre şi negru - denotă lipsă de originalitate".

Maria - Coco Chanel

Ţinuta Mariei Băsescu este impecabilă, în stil Coco Chanel. „A fost şi este o apariţie discretă şi rafinată. Apreciez foarte mult bunul gust cu care şi-a ales atât hainele, dresul cât şi cele câteva accesorii. Mi-ar fi plăcut să poarte aceeaşi pereche de pantofi, dar cu un toc ceva mai înalt".

Adina - ţinută business

„Ţinuta Adinei Vălean este una business, de calitate. Stofele de lână sunt frumos croite şi se aşează bine. Aş fi vrut mai mult rafinament în alegerea pantofilor pentru că aceştia sunt demodaţi. Tocul mic nu o avantajează, iar vârful ascuţit a ieşit din trend. I se potriveau perfect nişte pantofi clasici cu tocul înalt".

Pe cine vezi "Prima Doamnă" în următorii 5 ani? Comentează mai jos!

Află cine merge în turul doi al alegerilor prezidenţiale

«Am stat trei ore să votez»

Sute de persoane s-au călcat pe picioare ca să-şi manifeste opţiunea electorală în secţiile special amenajate pentru nerezidenţi.

La Gara de Nord, urnele au fost luate cu asalt încă de la primele ore ale dimineţii.

„Ăsta e chin, nu vot. De trei ore aştept să intru la urne şi tot la coadă sunt. La câţi sunt, cred că mai stau trei ore până apuc să votez. Eu sunt din provincie, dar lucrez în Capitală. Am zis că ies mai lejer dacă votez aici, dar văd că m-am înşelat. Mă duceam până acasă, votam, veneam înapoi şi tot nu dura atât. Nevastă-mea a scăpat în câteva minute", spune Florin Voican (47 de ani), din Râmnicu Vâlcea.

Ea a votat prima. În Noua Zeelandă!

Adina Giurgiu, profesoară de chimie, este primul român care s-a prezentat la vot, la 17.260 km de Bucureşti, tocmai în Noua Zeelandă. Adina s-a născut în Maramureş, acum 40 de ani, şi a emigrat împreună cu soţul ei, Cristian, în 1998. La ora actuală, lucrează la Facultatea de Medicină a Universităţii din Auckland.

Alegerile în cifre

Prezenţa la vot pentru alegerile prezidenţiale, până la ora închiderii ediţiei ziarului nostru, a fost de 36, 19%. Pentru referendum s-au prezentat la vot 33,86% dintre alegători.

305.007 de alegători şi-au exercitat votul pentru alegerea preşedintelui în secţiile de votare speciale, până la ora închiderii ediţiei. Iar pentru referendum, în secţile speciale au fost 281.533 de alegători.

La numărul de urgenţă 112 au fost înregistrate nu mai puţin de 3.741 apeluri telefonice reclamând posibile fraude electorale.

La Ministerul Administraţiei şi Internelor s-au raportat 826 de incidente electorale, s-au întocmit 51 de dosare penale şi s-au dat 28 de amenzi în valoare totală de aproape 43.000 lei.

Elodia a fost aşteptată la urne

Avocata Elodia Marilena Ghinescu, disparută de acasă de mai bine de doi ani, a fost aşteptată duminică la vot.

Numele Elodiei a fost trecut pe listele de la Secţia de Votare nr. 57 din cadrul Şcolii Generale nr. 30 din cartierul braşovean Tractorul. Aici avocata a locuit până pe data de 30 august 2007, când a dispărut de la domiciliu şi nu a mai fost de găsit.

«Mai bem o bere şi ne ducem la vot»

Vremea frumoasă i-a scos din case pe bucureşteni încă de la primele ore ale amiezii. În drum spre secţia de votare, sau la întoarcerea de la urne, mulţi şi-au găsit răgaz pentru un mic răsfăţ: au ieşit la plimbare pe aleile parcului, la un şah şi-o tablă sau la o bere „cu băieţii".

Cârciumile au devenit ieri neîncăpătoare. Că mergeau la vot sau pur şi simplu că doreau să piardă vremea într-un mod plăcut, mulţi bucureşteni s-au oprit la bar, la „una mică". „Nu am fost la vot, recunosc, dar mă duc. Mai beau o bere şi apoi mă duc", spune nea Matei, de 60 de ani.

Ionuţ (19 ani) a ieşit cu gaşca la un meci de fotbal. Pentru că votul este o activitate neinteresantă, tinerii vor petrece ziua, cel mai probabil, la o terasă din cartier. „După ce terminăm partida asta, o să mergem la o bere. La vot, îi lăsăm pe alţii...", mărturisesc băieţii.

„Nu am ajuns încă la vot pentru că m-am gândit că este păcat de vremea asta frumoasă. Am ieşit cu nepoţica în parc şi mai pe seară o să-mi fac timp să merg la vot. Eu sunt din provincie şi trebuie să votez la Gara de Nord", spune Constanţa Călugăru (57 de ani), din Ploieşti.

Mai citeşte:

Morţi pe listele de votare din Constanţa

Românii din Noua Zeelandă au votat primii

Mai multe