Sălaj: Mai mulţi depresivi decât în statistici

14 aprilie 2011 13:32   Actualitate
Ultima actualizare:

Numărul internărilor anuale la secţia de Psihiatrie a spitalului din Zalău în anii 2006-2010 nu a variat prea mult: în jur de 1.000 în fiecare an. Potrivit sociologului Liviu Bujan, şef al servicului de Statistică Medicală în cadrul Spitalului de Urgenţă Zalău, aceste cifre nu sunt relevante, deoarece reprezintă doar  persoanele care au fost diagnosticate ca atare. „În realitate, numărul persoanelor depresive este cu mult mai mare, însă prea puţine ajung în spital să se trateze“, precizează Liviu Bujan. În al doilea rând, spune Bujan, este vorba despre contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, care pe an ce trece plăteşte pentru mai puţine internări. „Există internări la cerere, familii care plătesc spitalizarea. Acestea, bineînţeles, sunt contorizate. Însă persoanele mai sărace, care nu-şi poate permite să plătească, nu sunt înregistrate în nicio statistică“, spune Liviu Bujan

Depresia, boala lipsurilor

Doctorul Marin Ciobanu, şeful secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, admite că oamenii care ajung să se trateze de depresie în spital reprezintă doar vârful aisbergului. „Baza, numărul real al celor care suferă de această afecţiune nu îl vom cunoaşte niciodată“, spune dr. Ciobanu.Cauza o reprezintă îmbinarea dintre fondul biologic şi condiţiile de mediu. „Lipsurile de toate felurile, lipsa unui loc de muncă, situaţia familială stresantă, pierderea unei persoane dragi, lipsa de perspectivă legată de copii, toate acestea reprezintă cauze ale depresiei“, precizează şeful secţiei Psihiatrie.El mai spune că în lunile de primăvară şi toamnă incidenţa depresiilor creşte. „În ce priveşte raportul femei-bărbaţi, femeile sunt cele care au căderi mai dese şi mai puternice. Acest lucru se explică prin faptul că femeile au la ora actuală mult mai multe probleme decât bărbaţii, atât familiale cât şi ocupaţionale“, spune medicul.

„Pe alcoolici nu-i mai internăm“

Doctorul Ciobanu sugerează că fenomenul este foarte amplu la nivelul populaţiei, însă cei mai mulţi oameni nu acceptă că au o problemă şi, prin urmare, nu se prezintă să ceară ajutor. „Persistă încă stigma faţă de prezentarea la medicul specialist. Se tratează singuri acasă, iar tratamentul este nespecific şi ineficient“.Dacă în 2009 cele mai multe persoane care se internau în secţia de Psihiatrie erau bărbaţi alcoolici, acum, în 2011, sunt femei cu căderi psihice. „În această perioadă predomină depresia şi alcoolismul. Dar, din cauza fondurilor scăzute alocate de CAS, pe alcoolici nu-i mai internăm, decât dacă au psihoze“, precizează şeful secţiei Psihiatrie.

Cifră83 de persoane au încercat să se sinucidă în 2010 şi în primele trei luni ale anului 2011.

Mai multe