Salariile compensatorii nu se trec la pensie
Sunteţi pensionat şi aveţi o problemă? Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii răspund, prin intermediul ziarului, întrebărilor dv. Ne puteţi trimite întrebările dv. la adresa str. Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2.
Ion Costache: Sunt născut în data de 24.10.1955, am o vechime de 33 de ani, din care 31 de ani în grupa a II-a. Doresc să ştiu când pot solicita pensie anticipată.
CNPAS: Puteţi beneficia de pensie pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
Asiguraţii care au realizat stagiul complet de cotizare, în cazul dv. de 35 de ani, şi care şi-au desfăşurat activitatea total sau parţial în condiţii deosebite de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, în cazul dv. de 7 ani, dacă încadrarea în grupă e corectă şi dacă aţi lucrat în aceste condiţii 100% din timp. Vă puteţi pensiona la 58 de ani.
Nici drepturile de autor
Nicu Ghiţă: Doresc să ştiu care sunt sporurile luate în calcul la determinarea punctajului anual.
CNPAS: Potrivit OUG 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, sporurile cu caracter permanent sunt:
- sporul de vechime;
- sporul pentru lucru în subteran;
- indemnizaţia de zbor;
- sporul pentru condiţii grele de muncă;
- sporul pentru lucrul sistematic peste program.
Acestea se utilizează la determinarea punctajului mediu anual. Nu sunt luate în calcul: premiile, sporurile acordate în scopul stimulării personalului, diurnele, indemnizaţiile de delegare, drepturile de autor, salariile compensatorii şi al 13-lea salariu.