Salvată de celule luate din oasele surorii

20 decembrie 2010 16:54   Actualitate
Ultima actualizare:

Părinţii Mariei, o fetiţă de 7 ani din judeţul Dolj, au aflat vestea cumplită, când micuţa lor avea un an. Testele medicale au indicat că fetiţa suferea de o maladie necruţătoare: beta-talasemie majoră, o formă gravă de anemie ereditară, care duce la deces în a doua decadă a vieţii.

De atunci a început chinul. Timp de şase ani, lună de lună, copila a făcut transfuzii de sânge şi tratamente chinuitoare. Suferinţa ei s-a încheiat, însă, în luna octombrie a acestui an, când medicii de la Institutul Fundeni i-au făcut transplant de celule stem.

„Pacienta a primit celule stem de la sora ei mai mare, în vârstă de 10 ani. Este primul transplant de celule stem pentru un pacient cu beta-talasemie, din România", a declarat prof. dr Constantin Arion, coordonatorul transplantului.

Potrivit acestuia, n-a fost vorba de o intervenţie chirurgicală. „Mai întâi, s-au recoltat celule stem din oasele bazinului donatoarei, prin puncţii repetate. Produsul a fost, apoi, filtrat şi introdus într-o pungă sterilă, după care a fost administrat bolnavei, timp de 15 minute, printr-un cateter. Practic, măduva pacientei a fost schimbată în totalitate", a explicat specialistul. Maria e sănătoasă, acum, şi nu mai e dependentă de transfuzii.

Click! spune

Copiii cu o formă gravă de talasemie prezintă semne de anemie din primele luni de viaţă

Primul simptom este paloarea pielii. Copiii cresc mai încet, au frecvent febră şi diaree

În lipsa unui tratament, pacienţii pot deceda

 Talasemia majoră se tratează cu transfuzii de sânge regulate

Transplantul, singurul tratament definitiv, trebuie realizat până la vârsta de 16 ani

În România, există circa 400 de pacienţi cu această afecţiune

Vezi şi:

Primul pacient din lume vindecat de HIV

«Am început tratamentul cu celule stem!»

Într-o clinică din Capitală se recoltează ilegal celule stem din dinţii de lapte

De 11 ani i se scoate sângele din corp

Mai multe