10 alimente care reduc pofta de mâncare și te ajută în dietă

13 iunie 2016 11:41   Sănătate
Ultima actualizare:

Se apropie perioada concediilor, când mulți români aleg să petreacă măcar câteva zile la mare. Dacă vrei să ai o siluetă de admirat în costumul de baie, e bine să te pregătești deja și să ai în vedere o dietă. Toată lumea ne spune ce să nu mai mâncăm ca să nu ne îngrășăm. Nutriționistul Lygia Alexandrescu ne învață ce să mâncăm ca să ne simțim sătui și ca să întârziem senzația de foame. Iată câteva ponturi!

1. Ovăzul

Fie sub formă de germeni deshidratați, fie fiert, ovăzul este un aliment cu indice glicemic scăzut, ce are calitatea de a crea senzație de sațietate pe o perioadă îndelungată. El conține fibre insolubile care-și măresc volumul în urma ingerării, favorizează instalarea senzația de sațietate pentru mai mult timp, fiind astfel un aliat de nădejde în dieta de slăbire și în menținerea greutății.

2. Nucile

Nucile sunt sursă de proteine, grăsimi nesaturate, acizi grași omega 3 și micronutrienți. Nucile conțin acizi grași polinesaturați care stimulează formarea celor doi hormoni inhibitori de apetit: grelina și peptida YY. Acești hormoni joacă un rol major în transmiterea către creier a mesajului de sațietate.

3. Semințele de in

Uleiul de in este produsul cel mai cunoscut al acestei plante, însă semințele crude de in sunt recunoscute pentru rolul lor de inhibitor de apetit. Acest lucru se datorează prezenței în compoziția semințelor a acizilor grași esențiali omega 3 și a unei mari cantități de fibre. Ambele au rolul de a diminua creșterile nivelului glicemiei și, deci, țin sub control senzația de foame.

4. Somonul

Somonul crud poate ajuta la reducerea cantității de alimente consumate la o masă principală datorită cantității mari de proteine existente în compoziția sa, alături de acizii grași esențiali omega 3, ambele grupe de nutrienți fiind responsabile de instalarea rapidă și pentru o mai lungă perioadă a senzației de sațietate.

5. Apa

Apa este un termen esențial în ecuația sațietății. În momentul în care organismul este deshidratat, creierul îi transmite adeseori organismului mesajul senzației de foame, și nu de sete. De asemenea, deshidratarea induce nevoia a mânca pentru re-energizarea rapidă a organismului. Hidratarea completă și continua asigura controlul apetitului.

6. Ceaiul verde

Ceaiul verde este un aliat important în timpul unei diete de slăbire datorită conținutului său crescut de leptine. Leptina este un hormon responsabil de reglarea aportului și consumului energetic zilnic, a apetitului și a metabolismului unei persoane. Componentele active ale ceaiul verde îi transmit creierului senzația de sațietate, motiv pentru care este recomandat înaintea meselor principale.

7. Albușul de ou

Un consum ponderat de albuș de ou reduce apetitul. Acest aspect se datorează mai ales receptorilor de opioizi, stimulați de unii aminoacizi prezenți în albușul de ou. În plus, histidina și acidul glutamic facilitează absorbția optimă de potasiu și clor în celulele centrilor nervoși ai percepției senzațiilor plăcute. Este favorizată astfel instalarea unei stări de bine, esențială pentru combaterea alimentației excesive.

8. Tofu

Soia a constituit încă din cele mai vechi timpuri o sursă esențială de proteine pentru popoarele asiatice. Izoflavonele conținute în soia au un rol antioxidant important, dar reglează și apetitul. Acest beneficiu este oferit de genisteină, o izoflavonoidă care s-a dovedit a inhiba apetitul și de limita cantitatea de alimente consumate la o masă.

9. Varza

Varza produce senzație de sațietate pe o perioadă îndelungată datorită compoziției sale complexe. Este bogată în fibre, săracă în calorii, bogată în vitamina C și o sursă foarte bună de Mg, Ca, proteine, bioflavonoide, potasiu, acid folic și vitamine B și are calitatea de a limita porțiile de alimente la mesele la care este ingerată, în special în stare crudă.

10. Merele

Sunt fructe alcaline ce conțin o mare cantitate de fibre solubile și insolubile, zaharuri naturale, vitamina C, beta-caroten (dacă se consumă și coaja), potasiu și bor. Merele conțin o cantitate semnificativă de pectine, carbohidrați care controlează centrul foamei.

Mai multe