10 condimente miraculoase care te ajută să fii sănătos

11 noiembrie 2011 14:21   Sănătate
Ultima actualizare:

1. Usturoiul, ideal pentru hipertensivi

Este unul dintre condimentele care trebuie consumate proaspete. Acesta este sfatul fizicianului Suzanna Zick, cercetător la Universitatea de Sănătate din Michigan. Potrivit cercetătorilor sale, usturoiul scade cu aproximativ 10% tensiunea arterială, nivelul colesterolului şi cel al trigliceridelor. Totodată, este şi un antibiotic natural datorită unei substanţe numită alicină, răspunzătoare şi pentru respiraţia neplăcută.

2. Ardeiul iute are efect antiinflamator

Datorită capsaicinei, substanţă chimică care îi explică iuţimea, ardeiul iute este un bun ameliorator al durerilor articulaţiilor, cu efect antiinflamator. Ardeiul iute mai este benefic pentru digestie şi pentru prevenirea infecţiilor prin crearea unei bariere împotriva microbilor.

3. Piperul are efect antioxidant

De 4.000 de ani este condimentul predilect pentru tratarea sinuzitelor şi a tusei uscate. Este folosit şi pentru îmbunătăţirea digestiei, deoarece stimulează creşterea secreţiei de acizi de la nivelul stomacului. Spre deosebire de sare, care reţine apa, piperul acţionează ca un diuretic, ajutând organismul să elimine toxinele.

Sunt recunoscute calităţile sale antioxidante şi antibacteriene şi trebuie ştiut că ajută la absorbţia betacarotenului şi a coenzimei Q-10 datorită conţinutului de piperină. Acesta este un alcaloid care accelerează procesul de generare de energie la nivel celular.

4. Chimenul, pentru eliminarea toxinelor

Pentru copiii care suferă de colici, chimenul este folosit de mult timp ca medicament natural.  Este şi un detoxifiant al ficatului şi un diuretic foarte bun.

5. Oregano „atacă” E.coli

Nelipsit din preparatele italiene, oregano este un antioxidant foarte bun, ideal pentru stoparea dezvoltării bacteriilor. Când vine vorba de bariere naturale împotriva E. coli sau Salmonella, oregano şi uleiul de oregano este unul dintre cele mai eficiente remedii, urmate de ienibahar şi usturoi. Proprietăţile lui antibacteriene se datorează unei substanţe pe care o conţine, numită carvacrol.

Mai multe