10 obiceiuri nesănătoase care îți pot afecta creierul

22 august 2021 13:07   Sănătate
Ultima actualizare:

Viața noastră adaptată la viteza tehnologiei pare că nu aduce chiar atât de multe beneficii cum ne-am fi gândit. Suntem cu toții conectați și facem cât mai multe într-un timp cât mai scurt, iar experții spun că acest lucru este în detrimentul creierului nostru.

Potrivit experților, tocmai stilul nostru de viață modern ne ne face să gândim mai lent și să găsim tot mai puține soluții originale.  În cele din urmă, ajungem să fim mai puțin productivi și mai puțin eficienți, conform Businessinsider.  

Iată câteva obiceiuri care îți influențează sănătatea cognitivă și ce să faci în legătură cu acestea: 

1. Sedentarismul.  Studiile au arătat că fi sedentar modifică forma anumitor neuroni din creier și duce la declin mental. Mulți oameni sunt prea ocupați pentru a-și face timp pentru mișcare. Mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau câteva exerciții de stretching pot încetini încetini declinul cognitiv. 

2. Crezi că ești multitasking? Mai gândeștete!  Smartphone-urile noastre au devenit adevărate arme împotriva sănătății. Le folosim tot timpul, trimitem mesaje sau mail-uri, în timp ce mergem peste stradă, citim sau ascultăm podcast-uri în timp ce stăm la coadă. Acest obicei ține creierul conectat încontinuu dar îl face mai puțin eficient.   

3. Odihnă insuficientă.  Lipsa somnului poate fi o cauză a demenței, inclusiv a bolii Alzheimer. Cel mai bine este să ai ore de somn regulate. Dacă ai probleme cu somnul, evită alcoolul, cofeina și folosirea gadgeturilor seara și începi un ritual liniștitor înainte de culcare. 

4. Petreci prea mult timp singur.  Oamenii sunt făcuți pentru a fi conectați social, nu virtual. Oamenii care au prieteni apropiați sunt mai fericiți și mai productivi. De asemenea, este mai puțin probabil să sufere de declin cognitiv și de Alzheimer, scrie Doc.ro

5. Mănânci prea mult junk food. Părți ale creierului legate de învățare, memorie și sănătate mintală sunt mai mici la persoanele care consumă des junk food. Leguminoasele, cerealele integrale, nucile și legumele cu frunze verzi, pe de altă parte, păstrează funcția creierului și încetinesc declinul mental.  

6. Îți dai volumul la maxim în căști. Nu numai auzul poate fi afectat. Creierul tău trebuie să lucreze atât de mult pentru a înțelege ceea ce se spune în jurul tău încât nu poate stoca în memorie ceea ce ai auzit.  

7. Fumezi. Fumatul poate duce la atrofierea creierului - și acesta nu este un lucru bun. Îți slăbește memoria și îți dublează riscul de demență, inclusiv de Alzheimer. 

8. Stai în locuri întunecoase. Dacă nu stai într-o încăpere cu suficientă lumină naturală, este posibil să te deprimi și asta poate dăuna creierului. Cercetările arată, de asemenea, că lumina soarelui te ajută să îți menții buna funcționare a creierului. 

9. Mănânci în exces. Dacă consumi prea multă mâncare - chiar și felul potrivit de alimente - este posibil ca creierul tău să nu fie capabil să construiască o rețea puternică de conexiuni care te ajută să gândești și să îți amintești. 

10. Sari peste micul dejun. Te trezești, faci duș, te îmbraci, îți pui o cafea și ieși pe ușă. Nu ai uitat ceva? Micul dejun. Tot mai mulți oameni sar peste această masă importantă a zilei care oferă energie atât corpului cât și creierului.  

Exerciţiul fizic are beneficii dovedite  

Ai tot auzit că sportul este de ajutor pentru menţinerea sănătăţii. În ceea ce priveşte creierul, beneficiile mişcării sunt confirmate. Alergarea uşoară şi chiar mersul pe jos pun sângele în mişcare, ceea ce ajută la irigarea mai bună a creierului. Iar un creier irigat corespunzător funcţionează mai bine. Mişcarea stimulează neurogeneza, adică procesul de formare a neuronilor. Prin sport, este favorizată formare de noi celule nervoase în zona hipocampului, regiunea cerebrală asociată cu memoria, cu stările emoţionale şi cu imaginaţia. Efectele pozitive se observă la cei care fac mişcare cel puţin 30 de minute zilnic.

Numeroase studii au arătat că exerciţiile fizice previn sau chiar întârzie apariţia unor boli precum Alzheimer şi Parkinson. Şi excerciţiile de respiraţie amplă şi profundă cresc oxigenarea, cu impact pozitiv asupra sănătăţii cerebrale. 

Citește și: 

Cei mai mari inamici ai creierului 

Un copil de 12 ani a fost operat pe creier în timp ce vorbea

Mai multe