10 sfaturi de la nutriționist ca să nu te îmbolnăvești după mesele bogate de Paște
Mese multe și copioase, porții mari, stropite din belșug cu licori bahice. Cam așa vor arăta pentru mulți zilele ce urmează. Specialiștii nutriționiști ne atrag însă atenția că preparatele tradiționale de Paște sunt, în cantități mari și în anumite combinații, adevărate „bombe” pentru organism. În plus, lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist, spune, că, după Sărbatori, „câștigul” ponderal este de 1-3 kg. Iată ce sfaturi ne dă specialistul pentru a evita problemele digestive și pentru a nu ne îngrășa!
„Tradiționalele meniuri preparate pentru Paște conțin, din abundență, carne de miel și ouă. La proțap sau la cuptor, în borș sau în drob, carnea de miel este o prezență delicioasă a acestei perioade. Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandată în cantitate moderată, întrucât ea conține o cantitate mare de proteine, acid uric și colesterol și trebuie asociată cu multe salate de legume de sezon, preparate în abur sau, cel mai indicat, crude”, explică dr. Lygia Alexandrescu.
Mai ales dacă s-a ținut post, pentru a nu ne trezi la început de mai cu starea de sănătate și imaginea alterate, trebuie să încercăm să controlăm cât mai mult ce consumăm și, mai ales, în ce combinații. „Vestea bună este că e foarte simplu să se evite disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade și să ne răsfățăm în același timp cu cele mai delicioase preparate de sezon”, a completat dr. Alexandrescu.
Iată ce recomandări ne face medicul!
După masă, este indicată o plimbare ușoară de o jumătare de oră, care ar putea ajuta mult digestia. Așezarea în poziția culcat după masă cauzează urcarea acidului din stomac în esofag și, astfel, apar „arsurile”.
„După cum știm cu toții, zilele de sărbători înseamnă mese copioase, consum de alcool, atmosferă în care se fumează și, de aceea, recuperarea ulterioară este obligatoriu să se facă printr-o dietă ușoară, bogată în fructe, legume proaspete și multă apă, precum și plimbări lungi în aerul proaspăt al primăverii”, a încheiat lector dr. Lygia Alexandrescu.