10 soluții simple și ieftine anti-Covid, care ne-ar putea salva Crăciunul
Ne îmbolnăvim pe capete, nu mai sunt locuri în spitale, autoritățile impun reguli, dau amenzi, închid afaceri. Suferim cu toții, când, de fapt, soluțiile sunt în mâna noastră. Nu implică medicamente scumpe, ci mici gesturi de zi cu zi, ieftine și la-ndemână, pe care, dacă le-am face cu toții, ar ajuta la stoparea pandemiei. Printr-un efort colectiv, am putea spera la un Crăciun în familie și la vacanțe de sărbători.
1. Renunțați, o vreme, la petreceri
Potrivit medicului Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au ca sursă nunțile, botezurile, aniversările și chefurile la terase. „Dacă am fi cu toții responsabili și solidari, de la 4.000 de cazuri pe zi o să vedeți că scădem brusc la 1.000”, spune medicul, citat de ziare.com.
2. Mergeți mai mult pe jos
Dacă aveți de parcurs distanțe mici, decât să vă îngrămădiți două stații într-un autobuz aglomerat, mai bine mergeți pe jos. E mai sănătos din toate punctele de vedere, mai ales acum, când foarte puțini mai facem sport la sală, însă petrecem ore în șir pe scaun, la calculator.
3. Aerisiți încăperile
Este recomandarea guvernului german pentru limitarea riscului de infectare. Însăși Angela Merkel a declarat că celor trei recomandări standard (purtarea măștii, igiena mâinilor și distanțarea) li se adaugă și această aerisire a spațiilor. Este mai importantă chiar decât decontaminarea suprafețelor, coronavirusul răspândindu-se în principal pe calea aerului. Măsura aceasta este la-ndemână, eficientă și nu costă nimic.
4. Spălați-vă mai des pe dinți
Poate părea ciudat, însă are un rol, susține medicul stomatolog Martin Addy, profesor la Universitatea din Bristol, citat de Daily Mail. Acesta spune că pasta de dinți conține aceleași substanțe chimice ca dezinfectantul de mâini și ar putea pe de-o parte opri coronavirusul de a pătrunde în cavitatea bucală, pe de altă parte ar limita răspândirea la alte persoane, dacă sunteți cumva purtători asimptomatici. „Acțiunea antimicrobiană a pastei de dinți persistă timp de 3 până la 5 ore și, prin urmare, ar reduce încărcătura virală din salivă”, explică medicul. Ar trebui să vă spălați pe dinți de fiecare dată când plecați de acasă și să vă clătiți gura cu apă de gură la întoarcere.
5. Purtați masca!
Celor care spun că nu o suportă, că respiră greu cu ea, medicii le transmit doar atât: mai bine suportați acest mic disconfort cu ea, decât cu un furtun pe gât, la Terapie Intensivă. Dacă toți am purta masca din momentul în care ieșim pe ușa casei și până ne întoarcem, numărul cazurilor ar scădea substanțial.
6. Prindeți-vă părul
Vântul vă zboară părul în ochi, aveți tendința de a vă trece mâinile prin el și a-l da după ureche, pe stradă? Dacă nu aveți mâinile în permanență dezinfectate, e periculos. În plus, părul despletit poate capta microbi. Țineți-l prins, e mult mai simplu și igienic.
7. Pre-carantina ne-ar salva Crăciunul
Este soluția propusă de Christian Drosten, directorul de virusologie al Spitalului La Charite din Berlin. Medicul, care face parte din grupul de experți UE privind coronavirusul, susține că, pentru a ne bucura de sărbători mai mult sau mai puțin normale, am putea încerca să evităm contactele fizice și sociale cu cel puțin o săptămână înainte de a ne vizita părinții și bunicii.
8. Cum ar putea decurge întâlnirile cu prietenii
Da, avem nevoie de interacțiune, ne e dor de cei dragi. Însă atunci când ne vedem cu ei, haideți să o facem afară, în aer liber, nu în case, nici la terase. Purtăm cu toții mască și povestim plimbându-ne prin parc. Nu e normal, nu e ca înainte, însă e compromisul la care trebuie să recurgem acum pentru a ne putea vedea în continuare prietenii și preveni, în același timp, riscul de îmbolnăvire.
9. Atenție mare la detalii mici!
Vă țineți cu mâna de bara autobuzului, apoi deschideți geanta, luați telefonul și îl duceți la ureche, pipăiți niște fructe în piață, scoateți portmoneul, primiți un rest... sunt lucruri atât de banale în urmă cu un an, dar atât de periculoase acum, când virusul poate fi oriunde, pe suprafețe. Prin urmare, nu uitați să vă dezinfectați telefonul, portmoneul, geanta și produsele cumpărate, când ajungeți acasă.
10. Duceți bunicii la țară
Dacă aveți copii care merg la școală sau interacționați cu multe persoane prin prisma serviciului trebuie să renunțați la contactul cu bunicii sau cu persoanele vulnerabile din familie. Este riscant să locuiți în aceeași casă cu ele. Dacă aveți vreo garsonieră liberă sau vreo casă la țară unde să le izolați în această perioadă ar fi ideal. Dacă nu, încercați să stați la distanță în casă.