11 sfaturi să dormi lemn, ca un campion

30 ianuarie 2017 19:56   Sănătate
Ultima actualizare:

Te simţi obosit tot timpul? Chiar dacă dormi mult, te trezeşti mai obosit decât atunci când te-ai culcat? Ştii că din cauza oboselii poţi face infarct, atac cerebral, stop respirator, diabet sau cancer? Specialiştii britanici te învaţă ce ai de făcut.

Trezeşte-te zilnic la aceeaşi oră. Leneveala de sâmbătă sau de duminică e perfectă, însă dacă te trezeşti noaptea la 2.00 şi nu te mai ia somnul vei fi o stafie a doua zi. Şi asta pentru că timpul circadian (ceasul somnului din creier) funcţionează bine atunci când e fixat între ore precise.

Stai la soare. Soarele îţi întăreşte oasele, te relaxează şi anulează efectele nocive ale calculatorului asupra creierului tău. Stând mai mult la soare şi mai puţin la lumina electrică reglaţi ceasul din creier pe coordonatele naturale ale orelor de somn.

Nu bea alcool ca să adormi. Alcoolul înainte de culcare este cea mai mare greşeală posibilă. Una este să bei ocazional un pahar de vin seara pentru a creşte „temperatura” din dormitor şi alta e să bei regulat. Vei avea un somn agitat, neodihnitor, cu coşmaruri şi cu multe sincope.

Ia cina cu 3 ore înainte. Nu mânca înainte să te bagi în pat pentru că vei avea un somn agitat, plin de zgomote bizare venite din stomac. Sistemul tău digestiv are nevoie de până la trei ore pentru a goli încărcătura de la cină. În plus, nutrienţii îţi dau energie atunci când nu ai nevoie.

Nu bea cafea după prânz. Ştim că îţi place la nebunie cafeaua şi că te relaxezi atunci când o bei. Este perfectă pentru organism dacă este băută inteligent, la orele dimineţii. Cofeina are nevoie de câteva ore bune până iese din sistemul tău intern. Nu o bea după prânz!

Fără telefon în pat. Cel mai mare inamic al somnului este telefonul inteligent sau tableta. Expunerea la o lumină artificială puternică dă peste cap ceasul tău biologic. Creierul crede că eşti la serviciu şi se activează pentru a face faţă cu succes sarcinilor, aşa că nu te ia somnul.

Adio somnifere! Dacă obişnuieşti să adormi doar pe bază de somnifere, renunţă de acum la ele, cu aprobarea doctorului, evident. Înlocuieşte medicaţia care te-a făcut dependent cu un ceai de tei relaxant, un pahar cu lapte cald şi relaxează-te să-şi facă efectul.

Pune-ţi şosete. Problema picioarelor reci ţine de circulaţia periferică deficitară. Dar noaptea, târziu, nu îţi pasă care e cauza. Tu vrei să adormi, pentru că a doua zi te trezeşti devreme. Şosetele din picioare nu numai că te ajută să adormi mai repede, dar îţi cresc şi pofta de sex.

Goneşte animalul!  Nu poţi adormi dacă sforăie câinele, toarce sau oftează pisica sau hamsterul s-a pus pe ronţăit pentru că visează rumeguş. Pentru un somn liniştitor, fără musafiri nepoftiţi sub plapumă este indicat să trimite-ţi animalul într-o altă încăpere.

Nu te enerva seara. Tensiunea ridicată şi nodul în gât sunt principalii declanşatori ai insomniilor. În plus, dacă adormi nervos că te-ai certat cu soţul sau soţia ai parte de coşmaruri şi un somn agitat, plin de sincope. Seara e pentru relaxare, chiar dacă asta înseamnă să laşi de la tine...

Dormi puţin la amiază. Pentru un somn adânc şi odihnitor noaptea nu trebuie să dormi mult la prânz. La două ore după ce ai luat prânzul (indicat ora 14.00 sau 15.00) ai nevoie de 30 de minute de odihnă. Sunt suficiente pentru a te reîncărca şi energiza pentru restul zilei. Ce-i peste, e de rău!

Mai multe