12 reguli pentru a reduce riscul de cancer
15 februarie 2020 20:42
Sănătate
Ultima actualizare:
Se spune că nu putem preveni cancerul şi că nu există o cauză clară a apariţiei şi dezvoltării celulelor maligne.
Predispoziţia genetică primează. Totuşi, având un stil de viaţă sănătos, putem preveni apariţia acestei cumplite maladii. Codul European împotriva cancerului include 12 reguli pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.
- Nu fumaţi!
- Eliminaţi fumatul acasă şi nu staţi în preajma fumătorilor.
- Limitaţi consumul de alcool. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beţi alcool deloc.
- Faceţi mişcare zilnic, de preferat în aer liber.
- Dacă sunteţi supraponderali sau obezi, luaţi măsuri pentru a slăbi. Obezitatea creşte riscul de cancer.
- Adoptaţi o alimentaţie sănătoasă. E bine să mâncaţi cât mai multe legume, fructe şi cereale integrale. Limitaţi alimentele bogate în calorii, cu un conţinut crescut de grăsimi sau zahăr, sucurile, carnea procesată şi mezelurile.
- Evitaţi expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Folosiţi creme de protecţie solară şi nu mergeţi la solar!
- Aflaţi dacă sunteţi expuşi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural din casa voastră, se mai arată în Codul European împotriva cancerului. Radonul - un gaz natural radioactiv care se găseşte în scoarţa terestră - este a doua cauză, după fumat, a cancerului pulmonar.
- La locul de muncă, respectaţi instrucţiunile privind securitatea, pentru a vă proteja de substanţele cancerigene.
- Faceţi anual analize de rutină şi participaţi la programe organizate de screening pentru cancer: colorectal (la bărbaţi şi la femei), mamar şi de col uterin (la femei).
- Vaccinaţi-vă copiii împotriva hepatitei B (se face la nou-născuţi) şi a virusului papiloma uman (HPV, se face la fetiţe).
- Femeile trebuie să mai ştie că alăptarea reduce riscul de cancer de sân, iar terapia hormonală de substituţie (THS) predispune la anumite tipuri de cancer.