15 idei de supravieţuire când e caniculă
Acasă
Păstrează răcoarea în casă. În timpul zilei, ţine închise geamurile, trage jaluzelele şi draperiile. Dacă vrei să aeriseşti, fă-o dimineaţa devreme sau noaptea. Pentru a face răcoare în casă poţi încerca un truc: umple cada cu apă rece şi pune în funcţiune, în baie, un ventilator îndreptat către cadă. Răcoarea apei va păstra răcoarea în întreaga încăpere.
Nu găti ziua. E recomandat ca ziua să nu găteşti la aragaz sau cuptor. Bucătăria se va transforma într-o adevărată saună. Să nu crezi că, dacă vei da drumul la geamuri, va fi mai bine. Dimpotrivă. În lipsa adierii vântului, aerul firbinte şi aburii vor ieşi foarte greu.
Încearcă duşurile scoţiene. Dacă stai în casă pe parcursul întregii zile poţi încerca duşurile scoţiene. Sunt foarte răcoritoare şi reconfortante. De asemenea poţi încerca să-ţi uzi părul fără să-l mai usuci cu feonul. Acest sfat poate fi urmat cu o singură condiţie: să nu stai în curent.
Renunţă la cafea sau nes. Cafeaua şi nesul deshidratează organismul şi, pentru a te simţi confortabil ziua în amiaza mare pe caniculă, renunţă la acest obicei. Înlocuieşte cafeaua cu ceaiuri reci, neîndulcite.
Fără dulciuri. Dacă, înainte de a pleca afară mănânci dulciuri, din cauza căldurii ţi se va face sete. Dacă ştii că nu porţi la tine o sticlă cu apă, evită să consumi dulciuri.
Pe stradă
Haine largi, de culoare deschisă. Dacă ai treabă şi nu poţi rămâne în casă, îmbracă-te cu haine largi, de culoare deschisă. Poartă ochelari de soare, pălărie sau şapcă şi, la nevoie, foloseşte o umbrelă de soare.
Nu te farda! Transpiraţia descompune fardurile: se întind, curg şi intră în piele. Acest lucru duce la un ten îmbâcsit plin de puncte negre, iritaţii şi chiar coşuri. Renunţă la farduri pentru o vreme. Poţi folosi doar rimel rezistent la apă şi luciu hidratant de buze.
Mănâncă mere, pere şi piersici. Dacă te-ai săturat să bei apă, o poţi înlocui cu fructe zemoase. Când pleci de acasă ia la tine un măr pe care să-l ronţăi pe drum. Dacă nu, poţi încerca pere sau piersici.
Mănâncă bomboane mentolate. În buzunar sau geantă trebuie să ai o cutie de bomboane mentolate sau gumă. Gustul lor este proaspăt şi răcoritor. Dacă, din când în când, bei şi puţină apă efectul de răcoare va fi maxim.
Nu folosi pantofi cu toc. Vara, pe căldură, tocurile intră, uneori, în asfalt. Dincolo de faptul că-ţi strici încălţămintea, efortul de a merge te va supraîncălzi şi mai tare. Foloseşte o pereche de sandale cu talpă joasă, comode şi uşoare pentru a nu-ţi îngreuna şi mai mult deplasarea pe jos.
În mijloacele de transport în comun
Bea apă chiar dacă nu ţi-e sete. În mijloacele de transport în comun de suprafaţă căldura este de nesuportat. Pentru o bună protecţie, este obligatoriu să ai la tine o sticlă cu apă sau ceai. Consumă câte puţin, chiar dacă nu ţi-e sete.
Foloseşte evantai şi şerveţele umede. Pentru a te răcori poţi folosi evantaie şi serveţele umede. Foloseşte pe cât posibil transportul subteran sau scurtează drumul printr-un parc.
Evită hainele strâmte. Dacă ştii că vei circula mult cu mijloacele de transport în comun, adoptă o ţinută lejeră. Evită hainele strâmte şi optează pentru fuste, pantaloni sau cămăşi din in sau bumbac.
Nu folosi antiperspirante în exces. Acestea diminuează capacitatea organismului de a transpira şi de a se răcori. Deodorantele clasice, fără pudră, sunt cele mai bune. Un truc naturist: pentru a elimina mirosul neplăcut al transpiraţiei, tamponează-te la subraţ cu o soluţie din bicarbonat de sodiu şi apă. Nu folosi bicarbonat în exces pentru că pe piele vor rămâne urme albe.
Foloseşte spray cu apă termală. Te poţi răcori folosind un spray cu apă termală. Pulverizează pe faţă şi decolteu. Stropii sunt foarte fini, nu vor curge pe tine şiroaie decât dacă foloseşti produsul în exces.
Atenţie! Este «cod galben»
Valul de aer fierbinte face ravagii în Europa, unde s-au înregistrat recorduri istorice de căldură. A ajuns şi la noi, iar meteorologii români au emis ieri „cod galben" pentru temperaturi de până la 38 de grade, pentru astăzi şi mâine, avertizare ce poate fi extinsă.
Vor fi peste 35 de grade, posibil să depăşească 38 de grade în şapte judeţe din vestul ţării: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj. Prognoza pentru următoarele două săptămâni arată că valul de cădură se va menţine până în 9 august, după care vor urma trei zile „normale". Pe Litoral, temperaturile se menţin constante, între 30 -31 de grade, în următoarele 12 zile. (Marina Dohi)