16 sfaturi pentru cumpărăturile de Sărbători. Veterinarii vă dau câteva recomandări ca să nu aveţi probleme de sănătate

10 decembrie 2014 21:27   Sănătate
Ultima actualizare:

Înaintea Sărbătorilor, mulţi comercianţi vor să scoată maximum de profit. Vor încerca să vândă cu orice preţ, aşa că veterinarii vă dau câteva recomandări ca să nu aveţi probleme de sănătate.

În apropierea Sărbătorilor de Crăciun când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) vă recomandă să cumpăraţi produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că alimentele au fost supuse controlului şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.În târguri şi pieţe trebuie urmărit, în cazul produselor de origine animală ambalate sau neambalate, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătatea publică.Produsele trebuie să fie expuse în frigidere funcţionale şi curate.Atenţie ca ambalajul să fie curat şi intact. Totodată, trebuie să se asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării.Etichetele sunt obligatorii. Pe acestea trebuie să scrie clar: tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate, conţinut.Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie sa revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată.Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să se verifice eticheta, pentru  a vedea care este termenul de valabilitate.Peştele proaspăt trebuie sa aibă ochii lucioşi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Dacă peştele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind uşor şi carnea  este moale.Brânzeturile trebuie să fie vândute doar în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.Ouăle trebuie să fie vândute în locuri aflate sub supraveghere veterinară, ca să avem certitudinea că provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate şi controlate sanitar veterinar.Veterinarii vă recomandă să cumpăraţi cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon din spaţii amenajate şi autorizate.Foarte important! Vânzătorul trebuie să fie echipat corespunzător: să poarte halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Atenţie la pomana porcului din gospodărie!

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse.Dacă porcul are o altă boală infecţioasă şi îl vindeţi rudelor sau vecinilor, riscaţi să le îmbolnăviţi şi acestora porcii.În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul crescut în gospodărie este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Click! spune

Pentru orice suspiciune, sunaţi la „Call Center” A.N.S.V.S.A. Numărul de telefon este 0800.826.787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Mai multe