3 motive pentru care ar trebui să mănânci cât mai multe roşii
Parfumate şi dulci, roşiile sunt un aliment sănătos şi gustos, un medicament eficient dar şi un produs cosmetic natural. Iată care sunt cele mai cunoscute beneficii ale tomatelor!
1. Licopenul, un antioxidant minuneRoşiile sunt bogate în vitamine (A,C,E, K, complexul B), minerale (potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu, seleniu) şi acizi organici (citric, malic, tartric), cu rol important în reglarea digestiei. Nu doar gustul delicios şi conţinutul caloric scăzut fac din roşie un aliment popular şi utilizat în toate bucătăriile lumii. Roşia mai are un ingredient magic: licopenul – pigmentul care dă culoare roşiilor. Acest antioxidant (un anticancerigen de temut, care luptă cu radicalii liberi, temperând dezvoltarea tumorilor) este eliberat în cantităţi mari mai ales când roşiile sunt gătite. El îţi creşte rezistenţa oaselor şi a articulaţiilor, tratează problemele cardiovasculare şi este aliatul pielii împotriva efectelor nocive ale soarelui.
2. Calităţi vindecătoareRoşiile curăţă sângele, normalizează tranzitul intestinal şi elimină toxinele, ajutându-te astfel să ai un ten mai luminos şi un tonus bun. Consumul de roşii atenuează reumatismul, infecţiile urinare şi renale. Tomatele au şi efect antibacterian, sporind rezistenţa organismului în faţa gripei şi infecţiilor aparatului respirator, iar sucul de roşii reduce efectele nocive ale tutunului.
3. Dietă estivalăUn kilogram de roşii pe zi sub formă de suc sau salată, accelerează metabolismul grăsimilor. Iar supa de roşii este foarte hrănitoare şi bine tolerată de stomac. Pentru o mai bună digestie a amidonului, încearcă sosul natural de roşii amestecat cu paste.