3 motive să mănânci DOVLEAC

9 octombrie 2012 14:09   Sănătate
Ultima actualizare:

Dulceag şi înmiresmat, dovleacul nu este doar leguma gustoasă care ne duce cu gândul la plăcintele aromate. El are o valoare nutritivă ridicată şi ajută organismul să traverseze cu bine anotimpul rece.

Reglează glicemia

Beta-carotenul are efecte antiinflamatoare şi antioxidante, diminuând posibilitatea apariţiei diabetului şi reglând valoarea glicemiei în sânge. Consumul de carotenoizi scade riscul apariţiei hiperglicemiei dar şi al cancerului pulmonar.

Alungă astenia de toamnă

Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos şi sunt recomandate în dieta astenicilor. Consumând 50 g de seminţe prăjite pe zi, ne asigurăm 300 mg de magneziu, doza zilnică recomandată de terapeuţi.

Ne scapă de insomnie

Dacă vi se întâmplă des să aveţi nopţi albe, un pahar cu suc de dovleac este cel mai bun remediu. Amestecaţi 50 ml de suc de dovleac proaspăt, cu o linguriţă de miere de albine. Tratamentul are şi o reacţie secundară plăcută: puteţi scăpa de pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului.

Click! spune

Dovleacul crud este contraindicat persoanelor cu gastrită, cu ulcer gastric, dar şi cu diabet avansat. Persoanele care suferă de balonări şi cei care suferă de afecţiuni cronice ale stomacului, trebuie să folosească dovleacul cu precauţie.

Mai multe