3 plante care-ţi pot uşura digestia
Sarmale, cârnaţi, piftie, cozonaci... Sunt doar câteva din preparatele aflate în meniul de Sărbători. Dar, dacă te înfrupţi cu poftă din toate, mai mult ca sigur apar indigestiile. Cu ajutorul plantelor, poţi uita de tulburările digestive! Revista „Click! pentru femei“ îţi spune care sunt acestea!
Leacurile cu păpădie te scapă de toxine
Păpădia deţine o mulţime de proprietăţi tămăduitoare. Rădăcinile plantei conţin taraxacină, un ingredient foarte valoros în tratarea bolilor digestive, dar şi proteine, glucide, vitaminele A, B, C şi D. Ceaiul din frunze, flori sau rădăcina de păpădie creşte secreţia digestivă şi activează procesul de de extragere a principiilor active din alimente. În plus, scade colesterolul „rău".
Ca să-l prepari, pune o linguriţă cu păpădie uscată şi mărunţită în 250 ml apă clocotită, acoperă 10 minute, strecoară şi apoi bea patru căni pe zi, după mesele principale ale zilei.
Feniculul calmează durerile abdominale
Fenelul (feniculul) este o plantă aromatizantă cu un conţinut ridicat de uleiuri esenţiale care stimulează secreţia enzimelor digestive. Principala substanţă activă din seminţele de fenicul o reprezintă anetolul, care inhibă spasmele tractului digestiv.
Planta are virtuţi terapeutice deosebite în tratarea indigestiilor, constipaţiei, balonării, durerilor abdominale, colicilor şi enterocolitelor.
În plus, feniculul este un bun vermifug, tonic gastric, şi este folosit inclusiv în tratamentul colonului iritabil. Pentru liniştirea spasmelor stomacului şi intestinelor, bea ceai din această plantă de trei ori pe zi, după mesele principale. Amestecă o linguriţă de fructe zdrobite cu 200 ml de apă fierbinte şi lasă să stea câteva minute la infuzat. De asemenea, în caz de balonare, nu ezita să consumi seminţe de coriandru şi de fenicul, în părţi egale. Dacă vrei să le dai gust, poţi pune şi puţină sare.
Volbura, remediu pentru constipaţie
Atunci când mănânci alimente grase, ai multe şanse să suferi de constipaţie. Dacă simptomele acesteia durează mai mult de o săptămână, ai nevoie de plante cu calităţi laxative. Din această categorie face parte volbura. Ceaiul de volbură se prepară prin infuzarea a două linguriţe de plantă la o cană de apă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol.