4 alimente care te fac să te simţi mai rău când eşti răcit
Oricât de mare grijă ai avea, chiar dacă te vaccinezi sau te speli de 13 ori pe zi pe mâini, nu ai nici o garanţie că nu vei răci sau nu vei face gripă. Iar când te îmbolnăveşti, ultimul lucru pe care îl vrei e să îţi fie şi mai rău. Aşa că cel mai bine e să eviţi anumite alimente.
1. Sucurile şi alte băuturi dulci
E adevărat că sucul de portocale are o doză mare de vitamina C. Dar are şi mult zahăr, care poate duce la inflamaţii şi pot scădea numărul de celule albe care luptă împotriva infecţiilor, conform foxnews.com. Nu e nici o surpriză atunci că orice alt tip de desert, prăjituri, bomboane, cereale, pot avea acelaşi efect. E mai bine să te rezumi la ceaiuri, mai ales cel de ghimbir, iar dacă ai chef de o gustare, încearcă un fruct sau popcorn.
2. Produsele lactate
Acest tip de produse poate face ca mucusul din gât să devină mai gros şi mai greu de suportat. Dacă observi că acesta e şi cazul tău, e mai bine să eviţi laptele şi iaurtul când eşti răcit. Însă, dacă nu ai o astfel de reacţie, produsele lactate sunt o bună sursă de proteine şi vitamina D. Unde mai pui că iaurtul are tot felul de probiotice, bune pentru bacteriile din intestine.
3. Alcoolul
Ca şi zahărul, alcoolul duce la inflamaţii care îngreunează procesul de vindecare. În plus, un pahar sau două de alcool duce la deshidratare, iar când eşti bolnav, vei resimţii efectele imediat şi te vei îmbăta rapid. Aşa că, dacă nu vrei să te scoli şi bolnav şi mahmur, mai bine eviţi alcoolul.
4. Carbohidraţii rafinaţi
Pâinea prăjiţă şi biscuiţii par a fi mâncarea preferată a tuturor celor bolnavi, dar nu prea te ajută dacă eşti răcit. Carbohidraţii sunt transformaţi rapid în zahăr, care, aşa cum am mai spus, îngreunează vindecarea. Dacă totuşi nu te poţi abţine şi vrei o felie de pâine cu unt, ai grijă să fie făcută 100% din grâu integral.