4 alimente care te scapă de răceală iarna asta

6 ianuarie 2016 21:49   Sănătate
Ultima actualizare:

Nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie în sezonul rece! Usturoiul, ciocolata neagră, citricele şi afinele sunt esenţiale pentru sănătate, deoarece conţin vitamine, minerale şi antioxidanţi. Consumate regulat cu multă înţelepciune şi chibzuială pe perioada anotimpului alb, întăresc sistemul imunitar şi transformă răceala şi gripa în simple noţiuni abstracte vehiculate în reclamele de la TV.

  • Usturoi. Conţine alicină, un compus ce produce antioxidanţi puternici şi are proprietăţi antibacteriene şi antifungice. Un studiu publicat în revista americană “Advances in Therapy” a arătat că oamenii care mănâncă usturoi  timp de 12 săptămâni, între noiembrie şi februarie, fac mai puţine răceli şi fac boli mult mai uşoare.
  • Ciocolată neagră. Cacaoa pură este bogată în antioxidanţi şi flavonoide. Conţine mai mulţi polifenoli, antioxidanţi care luptă împotriva bolilor, decât multe fructe. Conţine de asemenea mult zinc, mineral care ţine răceala la distanţă. Pentru a asigura un sistem imunitar puternic cu ajutorul ciocolatei negre, optaţi pentru ca acesta să aibă un conţinut de cel puţin 70% cacao şi consumaţi 10 grame pe zi.
  • Citrice. Studiile au arătat că, dacă luăm multă vitamina C la primele semne de boală, reducem durata suferinţelor cu circa o zi şi diminuăm simptomele. Sunt multe suplimente cu vitamina C pe piaţă, însă cele mai bune surse de vitamina C rămân citricele, cum ar fi portocalele, grepfrutul, lămâile. O altă sursă bună de vitamina C este ardeiul roşu.
  • Afine. Afinele conţin un număr important de substanţe antioxidante. Conţin vitamina C şi antocianine (unul dintre cei mai puternici antioxidanţi), dar şi substanţe cu proprietăţi antivirale însemnate. Afinele mai conţin zinc, un mineral care scurtează durata simptomelor unei răceli. De aceea nu trebuie să lipsească din alimentaţie.
Mai multe