4 lucruri pe care nu le ştiai despre sosul de soia
In plus, se gaseste in orice hypermarket, iar gustul sau special, usor sarat, il fac condimentul ideal pentru diverse fripturi, marinate sau garnituri din legume. Pana nu demult aveam impresia ca acest sos este o inventie recenta in gastronomie, insa dupa ce am citit mai multe materiale de pe internet, am descoperit ca sosul de soia este folosit in bucatarie de peste 2500 de ani.
Iata ce alte lucruri am mai descoperit despre acest ingredient.
1. Sosul de soia are gustul umami
Daca nu ati auzit pana acum de cel de-al cincilea elemnt al gustului, va explicam noi ce este. Umami este un termen din limba japoneza. care inseamna "delicios".Sosul de soia se lauda cu acest umami, datorita glutamatilor naturali eliberati prin fermentarea boabelor de soia.
2. Sosul de soia contine antixodanti
Sosul de soia contine cam de zece ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu, astfel incat se recomanda a fi utilizat cat mai des in alimentatie, pentru a preveni problemele de inima. Cu toate acestea, anumite restrictii se impun in cazul persoanelor care nu au voie sa consume sare (sosul de soia avand un continut ridicat de sare).O lingurita de sos ofera in jur de 0,09 grame de magneziu, 4,5% din doza zilnica necesara.