4 mituri despre cancer, care îi pun pe jar pe oameni

15 martie 2013 14:38   Sănătate
Ultima actualizare:

Mitul 1. Cancerul se răspândeşte atunci când se intervine chirurgical.Fals. În multe tipuri de cancer, intervenţia chirurgicală este cel mai eficient tratament. Excizarea unui organ bolnav sau a unei tumori prelungeşte viaţa pacientului şi reduce considerabil recidiva bolii.

Mitul 2. Biopsia accelerează răspândirea cancerului.Fals. Biopsia este esenţială pentru diagnosticarea bolii şi planificarea schemei de tratament. Nici biopsia realizată cu ajutorul metodei deschise şi nici cea efectuată prin prelevarea cu ac nu provoacă răspândirea sau agravarea bolii.

Mitul 3. Pacientele cu cancer de sân îşi pierd sânul în urma intervenţiei chirurgicale.În cazurile de cancer de sân, în cadrul intervenţiei chirurgicale sânul este adesea protejat. La unele paciente, excizarea tumorii şi a ţesutului sănătos poate fi un tratament suficient. Totuşi, tumoarea trebuie să fie bine delimitată şi să se încadreze în anumite dimensiuni, iar mamografia trebuie să evidenţieze absenţa cancerului în alte părţi ale sânului. Doar în cazul în care tumoarea e extinsă sânul e complet excizat.

Mitul 4. Chirurgia laparoscopică se foloseşte la pacienţii cu cancer de colon.Da, poate fi utilizată. Chirurgia laparoscopică este cel puţin la fel de sigură ca şi chirurgia deschisă şi are un succes echivalent. Acest tip de chirurgie are anumite avantaje, în special în ceea ce priveşte durerea post-operatorie, revenirea la locul de muncă, dar şi din punct de vedere estetic.

Informaţi-vă de fiecare dată când aveţi dubii sau înainte de a apela la diverse intervenţii, vă mai sfătuiesc specialiştii. Evoluţiile tehnologice permanente în chirurgia cancerului, oncologia medicală şi radioterapia oncologică contribuie la creşterea ratei de succes în tratarea cancerului pe zi ce trece.

Mai multe